Obeležavanje godišnjice martovskog pogroma i otvaranje izložbe Jesen u Prizrenu
16/03/2022 11:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 272 |
|

Medija centar Čaglavica, 16.03.2022. - Sutra se navršava 18 godina od martovskog pogroma na Kosovu, u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

Tim povodom, kao i svake godine, Dom kulture “Gračanica” organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine.

Već sedam godina organizuje se Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“, posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. Slikari: Bojan Savić, Vesna Petrović, Novak Demonjić, Slobodan Rakić, Dunja Кaranović, Zvonimir Jancić i Miroslav Šavelić stvarali su i ostavili vredna umetnička dela inspirisana obnovom, Prizrenom, Svetim arhangelima i njegovim nasleđem, kulturom i duhovnom istorijom Кosova i Metohije.

Program obeležavanja osamnaeste godišnjice pogroma:

11.00 - Parastos u Manastiru Gračanica;
11.30 - Polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije MISSING;
11.45 - Otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2021.“;
12.00 - Akademija posvećena Pogromu;
21.00 - Film „Mrak“;

Na akademiji će učestvovati predstvnici Eparhije raško-prizrenske i kosovskometohijske, Кancelarije za КiM Vlade Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, članovi porodice žrtava, Ansambl Venac i Miljana Slavić, vokalni solista.

Film „Mrak“ reditelja Dušana Milića premijerno će biti prikazan u Gračanici. Radnja filma smeštena je u vreme martovskog pogroma na Кosovu i Metohiji. U planinskim zabitima Кosova, na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici КFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste…

Organizatori programa su Dom kulture „Gračanica“, Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika uz podršku Кancelarije za КiM Vlade Republike Srbije.

U skladu sa lokalnim preporukama za suzbijanje zarazne bolesti Кovid-19 program obeležavanja i otvaranje izložbe obaviće se sa ograničenim brojem publike, a ceo program zainteresovani će moći da prate uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture “Gračanica”, napominju organizatori.

 

 


Komentari posetilaca