Obeležavanje Vidovdana u manastiru Gračanica
28/06/2023 14:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 140 |
|

Medija centar Čaglavica, 28.06.2023. - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Vidovdan, jedan od najznačajnijih srpskih praznika.

Obeležavanje je počelo u 9:00 časova svetom arhijerijskom liturgijom u manastiru Gračanica koju služi Patrijarh srpski Porfirije.

U porti manastira Gračanica okupilo se više stotina ljudi sa Kosova, ali i iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Prisutni su i episkop marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije, toplički Petar, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić.

Obeležavanju prisutvuju i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, gradonačelnik Trebinja Mirko Đurić i gradonačenica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Tradicionalno, nakon službe, bitiće dodeljeni ordeni „Majka devet Jugovića“ majkama koje imaju četvoro i više dece.

Vidovdan, koji je jedan od najvažnijih praznika Srba sa Kosova, do ove godine obeležavao se na Gazimestanu. Po prvi put, ove godine, parastos će se služiti u manastiru Gračanica. Parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima služiće patrijarh Porfirije zajedno sa episkopom raško-prizrenskim.

 

 


Komentari posetilaca