Obeležena 15. godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića
06/06/2019 10:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 632 |
|

RTV KIM, 06.06.2019. – Juče se navršilo 15 godina od ubistva Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica, prijatelji i meštani su parastosom na gračaničkom groblju odali počast Dimitriju, a potom položili cveće i zapalili sveće ispred kapele u centru Gračanice.

Dimitrije je tada imao 17 godina i bio je učenik srednje Medicinske škole. Na njega je pucano iz automobila, dok se sa svojim drugovima, nalazio ispred kioska brze hrane u Gračanici.

Majka ubijenog mladića, Jorgovanka Popović poručuje meštanima da ne odlaze iz Gračanice, a da će “naša deca koja su stradala, naši očevi, dedovi grobovima čuvati zemlju Kosova i Metohije“.

„Moj Dimitrije je govorio, ‘mama ja ne idem iz Gračanice’. Ova kapela i ime mog Dimitrija neka bude opomena međunarodnoj zajednici i svim strancima koji dolaze i koji dele pravdu, a pravde nema na čitavom prostoru Kosova i Metohije. Bog neka čuva mog Dimitrija i sve stradale koji su gore otišli ni krivi ni dužni, samo što su Srbi i što su živeli na svom zemljištu“, kazala je ona.

Direktor Doma kulture u Gračanici i književnik Živojin Rakočević je rekao da se živopiše slika i nepravda koja petnaset godina vapi sa ove zemlje prema nebu, živopiše se istina koja je izvan svake ideologije, izvan svakog nacionalizma, svakih etničkih i ljudskih odnosa.

„Kad smo ga videli u moru one krvi, moja slika je bila kao da sedi usred ovog crvenog cveća, prosutih trešanja, usred naših života i takav će ostati. Bila je to jedna brza, munjevita smrt, ali nije ta brzina prekinula njegov život i njegovo trajanje, njegovu uspomenu i njegovo sećanje, jer evo nas tu usred tog njegovog cveća, govorimo o njemu i o našim životima. Istina će nas osloboditi na način na koji majka Dimitrija Popovića ponavlja ‘Budite tu i budite zajedno i borite se i mi ćemo biti pobednici’. Iz njegovog lika zrači u ovoj kapeli mladost i optimizam i iz tog optimizma i u tom optimizmu jeste jedan delić naše snage i snage da gledamo svoju decu i da ih gledamo kao pobednike“, istakao je Rakočević.

Prisutnima se obratio i književnik iz Gračanice Ratko Popović.

“Večito mlad ostao je u Gračanici da svedoči sva stradanja i sve nerazumne poteze koje su pravile velike sile. Dimitrije počiva na groblju gračaničkom, a njegova misao je bila ‘Iz Gračanice nikad i nigde izvan nje’. Tu je i ostao kao svedok zla koji su činili pre njegovog stradanja, a ostao je i danas da svedoči“, kazao je Ratko Popović.

Za ubistvo Dimitrija Popovića odgovorni su Ljabinot Gaši i Aljbert Krasnići. Krasnići je osuđen i odležao 9,5 godina zatvora. Gaši nije procesuiran.

 


Komentari posetilaca