Obeležena godišnjica NATO bombardovanja u Gračanici
24/03/2023 13:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 221 |
|

Medija centar Čaglavica, 24.03.2023. - Parastosom i polaganjem venaca ispred krsta podignutom u čast stradalim Srbima u dvorištu Doma kulture u Gračanici obeležena je 24. godišnjica od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Obeležavanju je prisustvovao veliki broj meštana. 

Obeležavanje 24. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije počelo je parastosom i polaganjem venaca ispred krsta u dvorištu Doma kulture u Gračanici podignutom u čast stradalim Srbima. Parastos stradalima služili su sveštenici eparhije raško-prizrenske Darko Marinković i Jovan Cvetković.  

Obeležavanju su pored velikog broja meštana, prisustvovali i načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predstavnici Privremenog organa Opštine Priština, oficir za vezu vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević, kao i delegacija iz Velike Plane. 

„Danas ovaj dan obeležavamo kao nešto najstrašnije što se desilo našem narodu. Obeležavamo kao put u stvaranju našeg novog bića u novijoj istoriji. Dan kada nas je razvijena civilizacija na samom početku 21. veka koja teži ka vrhuncu, kako kažu evropskih vrednosti, na jedan primitivan način napala urušavajući svaku vrednost modernog čovečanstva gađajujći bombama škole, bolnice, ubijajući civile i decu. I tada, kao i sada, smo mogli da razgovaramo. Kako je moguće da tada dijalog u Rambujeu nije mogao da traje ni jedan mesec i da se odmah krenulo u rat, a da se danas može razgovarati više od decenije. Postavlja se pitanje da li su se shvatile greške iz prošlosti ili žele da se prikrije nepravda u sadašnjosti ili i jedno i drugo“, rekao je Popović.

Prisutnima se obratila i direktorica Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić. 

„Velikaši svetski, gospodari sveta, komandanti ratova taj vaš Milosrdni anđeo će vas posetiti jednoga dana ili noći i opisaće vam svu muku, suze, znoj, krv, kletve, ali i molitve. Budite i tada jaki, snažni, odvažni, stojički izdržite sud, ali dobro slušajte, ne znamo koliko će taj momenat zauzeti u večnosti“, rekla je Kostić.   

U čast stradalima stihove je kazivala Majda Popović.

Na spomen obeležje vence su položili načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, predstavnici Privremenog organa Opštine Priština, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Malinka Mitrović i Dejan Pavićević, kao i delegacija iz Velike Plane. 

 

 


Komentari posetilaca