Obeležena Velika Gospojina, hramovna slava Gračanice
28/08/2023 13:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 189 |
|

Kim, 28.08.2023. - U manastiru Gračanica svečano je obeležena hramovna slava Velika Gospojina. Svetu arhijerejsku liturgiju, u pristustvu nekoliko stotina vernika iz Gračanice i okoline, služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom.

Oko crkve je išla litija koju je predvodilo sveštenstvo eparhije raško-prizrenske i veliki broj vernika. Tokom liturgije je obavljeno i rezanje slavskog kolača, ali i rukopoloženje.

„Danas sabrani svi zajedno, obitelji manastira Gračanice slavimo hramovnu slavu. Kralj Milutin posvetio je svoju zadnju zadužbinu Uspenju Presvete Bogorodice, majci našoj molitvenici i zastupnici. Verujući u Boga dostižemo i one ciljeve koji su gotovo nemogući naročito mi koji živimo na Kosovu i Metohiji da nas Gospod osnaži da nam da veru da služimo njemu jer smisao naš jeste služenje Bogu“, naveo je Vladika Teodorsije u svojoj besedi.

Đakon Zoran Vujić, iz Vrbovca je iz reda đakona postao sveštenik a, kako je naveo vladika, službovaće u Kosovskoj Kamenici. Svršeni bogoslov Vuksan Kostić postao je đakon a služiće u Starom Rasu u Novom Pazaru.

„Obojici nek Bog da krepnosti i snage da opravdaju poziv Hristov i dostojno služe narodu“, poručio je vladika.

Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić je nakon liturgije čestitala meštanima seosku slavu.

"Svim meštanima Gračanice i okolnih mesta želim da čestitam ovaj veliki praznik, da nam Bog pomaže, da nam da snagu i volju da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Neka je na zdravlje i spasenje".

Osim Ljiljane Šubarić liturgiji su prisustvovali i ostali predstavnici kao i pomoćnnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Miloš Terzić, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao je značaj praznika i okupljanja meštana oko ove svetinje.

"Nadam se da će nas iz godine u godinu biti na ovom mestu još više, a mi smo uvek tu kao predstavnici Vlade Republike Srbije, Kancelarije za KiM da ohrabrimo naš narod sa Kosova i Metohije. Izuzetno je važno da se sabiramo, okupljamo i da nastavimo borbu za našu državu, za naše svetinje i za Kosovo i Metohiju, što i činimo".

Meštani Gračanice i okoline praznik proslavljaju u krugu porodice ili kod prijatelja.
„Pre svega veliko značenje ima ovaj manastir. Idemo kod kumova ovde da čestitamo praznik“, kaže Ljubiša Mitić.

„Ovaj praznik je jako važan jer se sjedinjujemo sa Bogom. Praznik proslavljamo kod kuće najviše, sa porodicom, prijateljima. Uveče šetamo pored manastira i prelep je osećaj“, kaže Vera Krstić.

Na praznik Velike Gopsojine počinje „Dani opštine Gračanice“. Tokom nekoliko dana biće organizovan program različitog sadržaja, a započeće „Gračaničkim prelom“.

 

 


Komentari posetilaca