Obeleženo 16 godina od nestanka Djure Slavuja i Ranka Perenića
25/08/2014 13:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1202 |
|


Članovi Udruženja novinara Srbije i društva novinara Kosova i Metohije  su 21.avgusta 2014. Godine na putu između Velike Hoče i Zočišta po treći put postavili spomen ploču na mestu gde su  poslednji put 21.08.1998. godine viđene njihove kolege Djuro Slavuj i Ranko Perenići.

Ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše “Ovde su 21.08.1998. godine otete nase kolege  novinari ‘ Tražimo ih” postavili su članovi Uduženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije. Ovo je treći put da novinari postavljaju istu ploču na istom mestu, jer su prethodne dve koje su postavljene 2012. i 2013. Godine, posle samo mesec dana porušene i odnete.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović poručio je svima koji misle da će rušenjem ploče odagnati nemirnu savest zbog onoga što su činili, ili onoga što znaju o nestalim kolegama, da u svojoj nameri neće uspeti.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić je zapitao zašto novinari 16 godina nisu uradili ništa da se rasvetli sudbina nestalih medijskih radnika.

 

Novinar Živojin Rakočević rekao je za Glas Amerike da pored Ranka Perenića i Đure Slavuja novinarska udruženja traže i rasvetljavanje sudbine i ostalih nestalih i ubijenih novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine, Aleksandra Simovića, Duška Kneževića, Momira Stokuće i Marjana Melonašija.

 

Postavljanju spomen ploče na mestu gde su Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali, osim novinara sa Kosova i centralne Srbije i nekolicine Srba iz Orahovca I Velike Hoče, prisustvovali su i predstavnici Opštine Gračanica, gradonačelnik Branimir Stojanović i predsednik SO Vladeta Kostić.

 

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni između Velike Hoče I Zočišta gde su novinari danas postavili obeležje.  Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen, a porodice još uvek nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini. Rasvetljavanje sudbine nestalih novinara dans su zatražili zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović, minister za zajednice i povratak Dalibor Jevtić I šef OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže.


Komentari posetilaca