Obeleženo 18 godina od nestanka Đure Slavuja i Ranka Perenića
21/08/2016 18:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1517 |
|


Čaglavica, 21.08.2016. - Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM)  postavili su danas po peti put  obeležje na mestu gde su na današnji dan pre 18 godina nestali novinari radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Predstavnici ovog Udruženja zatražili su formiranje komisije koja bi radila na rasvetljavanju slucajeva nestalih i ubijenih novinara.

Na mestu gde su poslednji put pre  18 godina viđeni Đuro Slavuj i Renko Perenić, između Zočista i Velike Hoče u opštini Orahovac, njihove kolege iz UNS i DNKiM postavile su po peti put obeležje-ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše – “Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege  novinari. Tražimo ih“.

“Sa ovog mesta danas, tražimo da se formira specijalna komisija za istrage ubistava i otmica novinara. Mi smo uvereni da se ne radi ni o kakavim savršenim ubistvima ili otmicama, već da je u pitanju savršena nezainteresovanost onih čiji je posao da rasvetle ubistvo novinara“, rekao je generalni sekretar UNS  Nino Brajović.

“Peti put postavljamo ovu ploču. Godinama pričamo i na tome se završi, ali nećemo prestati da pričamo i da pitamo i da tražimo odgovore - dokle je stigla istraga, gde su naše kolege, kakva je njihova sudbina? Mislim, da mi nažalost, ne možemo da nateramo vlast, ni Euleks, ni policiju, ni nadležne organe da nam daju odgovore na ta naša pitanja, ali mislim da srpski političari na Kosovu i u Beogradu to mogu. Mogao bih do sutra da nabrajam šta su sve poklonili, dali kakve su sve ustupke učinili,  a da nikad kao uslov nisu postavili rasvetljavanje sudbine Đure Slavuja i Ranka Perinića i svih ostalih”, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić.

                                                                                      

Ovo obeležje članovi UNS I DNKiM postavljaju od 2012. godine. Do sada je četiri puta uklanjano i rušeno od strane za sada jos uvek nepoznatih lica. Slavuj i Perenić su na današnji dan pre 18 godina  krenuli da urade prilog o povratku otetih monaha u manastir Sveti Vrači u Zočištu. Greškom su skrenuli par kilometara pre Zočista u oblast koju je tih godina  kontrolisala OVK. Od tada im se gubi svaki  trag, a automobil u kojem su bili nikada nije pronađen.

Nastavićemo da postavljamo ovu ploču I kada je ponovo budu srušili I koliko god puta je rušili, nastavićemo da podsećamo I međunarodnu zajednicu I sve koji su odgovorni što još uvek ne znamo kakva je sudbina naših kolega. Osećam to kao dug I obavezu prema svojim kolegama, jer znam da bi I oni da su na mom mestu isto razmišljali”, rekla je novinarka Jasmina Stojković.

Obeležavanju godišnjice nestalih novinara  kod Orahovca danas je prisustvovao  i gradonačelnik  Gračanice  Vladeta Kostić.

 

Pored Đure Slavuja i Ranka Perinića na Kosovu se  od 1999.  godine kao nestali vode i  novinari Marijan Melonaši,  Ljubomir Kneževic i Mile Buljević. U ovom periodu ubijeni su Momir Stokuća i Aleksandar Simović, a njihove ubice su još uvek nepoznate,  kao i ubice dvojice albanskih novinara Bekima Kastratija i Bardilja Ajetija koji su ubijeni 2001. i 2005. godine.  


Komentari posetilaca