Obijeno deset povratničkih kuća kod Prizrena
24/03/2020 19:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 480 |
|

Čaglavica, 24.03.2020. – “U selu Novake kod Prizrena obijeno je 10 povratničkih kuća, od 67 koliko ih ukupno ima u ovom selu”, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

U saopštenju se navodi da su meštani Novaka obijene kuće  primetili tokom jučerašnjeg dana, a da je isto krivično delo ponovljeno i jutros oko 02:00. Za sada se ne zna kolika je materijana šteta načinjena u obijenim kućama.

Ministarstvo za zajednice i povratak prenosi reči predstavnika sela Novake, Spase Andrijevića, koji kaže da se pored materijalne štete, ovakvim činom ugrožava njihov dalji opstanak u selu Novake, a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

”Od 2012. godine krađe su naša svakodnevnica, a nadležni organi do danas nisu rasvetlili niti jedan jedini slučaj. Ministarstvo za zajednice i povratak nam je omogućilo povratak na svoja ognjišta i kakve takve uslove za život ovde. Međutim, kriminal kojem smo konstantno izloženi, nerasvetljavanje krađa i drugih krivičnih dela prosto ubijaju našu volju za daljim opstankom na ovim prostorima”.

Meštani ovog sela kažu da policijske patrole nisu redovne, a i kada ih ima, one se svode na čisto formalan obilazak sela, a ne na stvarnu nameru da se povratnicima obezbedi sigurnije okruženje.

”U teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije koronavirusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se Kosovom. Krajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na Kosovu”, kazao je ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

U saopštenju se navodi da u selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba. Nakon jučerašnje prijave policija je izvršila uviđaj i pojačala svoje prisustvo u ovom selu.

“ Ipak, po rečima malobrojnih i razočaranih meštana ovog sela, obijanje i pljačka kuća je ponovljena jutros jer nadležni organi nisu pronašli i adekvatno kaznili počinioce ovih ali i svih prethodnih krivičnih dela nad povratnicima i njihovom imovinom”, zaključuje se u saopštenju.  

 


Komentari posetilaca