OBJASNJENJE ZA TREPČU
19/05/2013 17:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1635 |
|

 

Zamenica kosovskog premijera Mimoza Kusari Ljilja najavila je da će kosovska vlada naredne nedelje zatražiti od Ambasade SAD u Prištini objašnjenje o investiciji američke kompanije u pogone "Trepče". Za portal Gazetaexpress.com ona je kazala da „Vlada nema nikakvui zvaničnu informaciju u vezi sa potpisanim ugovorom o saradnji kombinata "Trepča" i američkog konzorcijuma NGP u Vladi Srbije“.
- U izjavi američke kompanije se, prema pisanju kosovskih medija, kaže da za postizanje ovog sporazuma konzorcijum trebao usko da sarađuje sa američkim Stejt departmentom, kako bi se rešili neki problemi koji postoje u vezi sa Trepčom. Zbog toga je nama potrebna zvanična infomracija Ambasade SAD, jer mi nemamo nikakve informacije o ovoj investiciji, kazala je zamenica kosovskog premijera.
U Vladi Srbije potpisan ugovor o poslovno tehničkoj saradnji Rudarsko-metaluškog i hemijskog kombinata "Trepča" i američkog konzorcijuma "New Generation Power'''' (NGP), koji predviđa nove investicije, povećanje obima i kvaliteta proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta u Trepči.
Predsednik američkog konzorcijuma Čirindživ Katurija tom prilikom je kazao je da NGP sarađuje sa Stejt departmentom, s ciljem da se razreše bilo koja pravna pitanja i problemi u vezi sa kombinatom Trepča. On je napomenuo da će se posle potpisivanja ugovora sa Srbijom pristupiti razgovorima sa kosovskom stranom i izrazio nadu da će ovaj sporazum doprineti boljem životu svih građana.
Kombinat Trepča, čije je sedište u Kosovskoj Mitrovici, sada je u restrukturiranju i njegov pravni status trenutno nije definisan. Podeljen je po etničkom principu, 65 do 70 odsto kapaciteta se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice, a ostatak u severnom delu grada.
 
KAP:Nezakonit sporazum američkog NGP i Trepče
 
Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) u saopštenju dostavljenom medijima ocenila je da je sporazum o poslovnoj saradnji američkog konzorcijuma NGP sa predstavnicima Trepče sa severa Mitrovice, o kojem je informisana preko medija, protivzakonit i nesprovodiv. Kap je navela da ona kao jedini zakonski predstavnik Trepče nije o tome informisana niti za to dala saglasnost. 
- Prema Zakonu o Kosovskoj agenciji za privatizaciju, KAP je ovlašćena za administriranje društvenim preduzećima na Kosovu, uključujući i ovlasćenje za prodaju, prenošenje ili likvidaciju ovih preduzeća i njihovih delova. Shodno tome sporazum je u suprotnosti sa zakonima koji važe na Kosovu i kao takav je nevažeći i ne može se sprovestu u praksi, navedeno je u saopštenju Agencije.
 
 

Komentari posetilaca