Obradović: Beograd nastavlje finanisranje Univerziteta
31/05/2013 18:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 783 |
|

 
Ministar prosvete Žarko Obradović najaljuje da će se nastaviti finasiranje Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i da o obrazovanju nije razgovarano u Briselu. 
 
Prilikom braćanja dekanima i rektoru Prištinskog univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, Obradović je istakao da je nema nikakvih prepreka za nastavak finansiranja. 
 
- O obrazovanju i zdravstvu nije razgovarano u Briselu i nemojte se baviti onim što nije bio predmet razgovora. Vlada Srbije čini sve što je moguće da pitanja koja su postavljena reši u interesu države i Srba na Kosovu i Metohiji. Ne treba da otvaramo pitanja koja ne otvaraju u Evropi i da mi postavljamo pitanje sudbine Univerziteta koje ne postavljaju drugi. Ako to pitanje dođe na dnevni red onda ćemo zajedno tražiti rešenja i videti šta je za nas prihvatljivo i moguće i šta je evropska i svetska praksa po tom pitanju, rekao je Obradović
 
Ministar prosvete je podsetio da je Vlada Srbije pre nekoliko dana donela odluku o broju studenata koji će biti upisani o državnom trošku na fakultetima, objasnivši da je na Prištinski univerzitet na kome trentno studira oko 10.000 studenata došao sa namerom da pruži podršku radu profesora i studenata i da kaže da je Vlada odobrila sve kvote koje su bile potraživane sa ovog univerziteta. 
 
- Naša podrška radu Univerziteta neće biti samo u ovom delu nego i u drugim oblastima koji čine sadržaj univerziteta i fakulteta. Ono što je za mene važno jeste da ćemo zajedno raditi na trajanju, promociji i jačanju ovog Univerziteta, fakulteta u njegovom sastavu, podizanju kvaliteta znanja i efikasnosti fakulteta. Treba da negujemo ono što je naše obeležje a od drugih da prihvatimo ono što je kvalitet, to je misija Univerziteta. Koliko fakulteti budu efikasniji, bolje učili studente utoliko će ovaj Univerzitet biti na boljem glasu i imaće obrazovni, državni i nacionalni karakter i značaj, poručio je Obradović. 
 
Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić kazao je da su na ovoj visokoškolskoj ustanovi svesni odgovornosti i da su zato sa pravom zabrinuti. 
 
- Ulog je veliki i on se zove opstanak. Bez srpskog pečata na diplomama, srpskog državljanstva, sudstva, teško se može uspostaviti konstanta, koja će Srbima sa Kosova i Metohije biti garant identiteta i opstanka, kazao je Milačić. 
 
 
 
 
 
 

Komentari posetilaca