Obrazovanje jedan od gorućih problema romske zajednice
09/06/2020 15:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 654 |
|


Medija centar, 09.06.2020. - Pored loših uslova za život i visoke stope nezaposlenosti jedan od gorućih probelema sa kojim se Romi na Kosovu suočavaju je pitanje obrazovanja. Veoma mali broj Roma odluči se da nastavi dalje školovanje nakon osnovne škole, a razlozi su uglavnom ekonomske poteškoće i nedovoljno razvijena svest roditelja o važnosti obrazovanja.  Tokom pandemije koronavirusa Kosovska fondacija za otvoreno društvo u gotovo svim kosovskim opštinama na razne načine pomaže zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, a posebnu pažnju posvetila je učenicima.
 

Prema podacima Romskog obrazovnog centra u Gračanici,  osnovnu školu u ovom mestu pohađa oko 100 Roma. Međutim podaci ovog centra pokazuju da srednju školu pohađa svega osam Roma.  Kad su fakulteti i više škole u pitanju na  teritoriji cele opštine Gračanicca ima 15 studenata. Razlozi zbog kojih se veoma mali broj romske dece,  ne odlučuje za dalje školovanje, nakon osnovne škole, uglavnom se odnose na finansijske poteškoće i nedovoljno razvijene svesti roditelja o važnosti obrazovanja.

„Uglavnom su to ekonomski problemi zbog kojih im se desi neki problem pa oni napuste školu. Ili ne napuste školu nego dolazi do velikog broja izostanaka u školi i onda su prinuđeni da odrade razredni ispit. Taj razredni ispit je malo komplikovan za njih i oni tako zanemare školu i neće da nastave dalje školovanje. Zbog toga,  dete treba da ima motivaciju, a roditelji finansijsku podršku“, kaže Damir Osmani, koordinator Obrazovnog centra za Rome u Gračanici.   

„Mi pokušvamo da podignemo svest roditelja da deca nastave školovanje, da edukacija mora da se nastavi, da upišu srednje škole, a na kraju i fakultete da upišu“, rekao je Miljaim Jašari, vaspitač romskog Obrazovnog centra.

Romski Obrazovni centar u Gračanici radi i na neformalnoj edukaciji dece.

 “Pomažemo deci oko domaćih zadataka. Imamo tri grupe dece. To su deca predškolskog uzrasta, školskog uzrasta  i omladinski centar za decu koja idu u srednju školu”, kaže Osmani.

U protekla tri meseca zbog pandemije koronavirusa prekinuta je školska nastava, a nastavni plan i program prebačen je na internet i televiziju, što je  za romske učenike, kako nam je rečeno, predstavljalo veliki problem.

„Mi znamo da većina ljudi iz romske zajednice nema televizor ili kablovsku, takođe nema ni pristup interntetu. Međutim u saradnji sa Balkan Sunflowers i partnerima, koje je finansirao KFOS uspeli su da obezbede oko 22 uplate za internet i kablovsku televiziju za romsku zajednicu“, kaže Osmani.

Pored toga što je obezbedila internet i kablovsku televiziju za Rome u Gračanici Kosovska fondacija za otvoreno društvo je preko NVO “Balkan sunflowers”, romskim učenicima podelila i školski pribor. Pored Gračanice, podršku Romima, Aškalijama i Egipćanima, Kosovska fondacija za otvoreno društvo pruža i u skoro svim kosovskim opštinama.

„Paketi sadrže, sveske, gumice, olovke, bojice, hemijske olovke, dakle neka osnovna sredstva za rad koja su deci potrebna za nastavu. Uz podršku KFOS-a, NVO “Balkan sunflowers”  pomažu deci na nekoliko načina, jedan je u materijalnoj pomoći  ili podrška internet paketima, a pomažemo im i našim onlajn programima gde naši tutori i edukatori u svakoj opštini gde “Balkan sunflowers ” imaju kancelarije, pomažu ili posećuju decu kući kako bi odneli dečije zadatke učiteljima ili da im pomognu u radu da završe svoje školske zadatke i daju deci moralnu podršku“, rekao je  Artan Aslani iz NVO “Balkan sunflowers”.

Kosovska fondacija za otvoreno društvo  je za Rome, Aškalije i Egipćane obezbedila i oko 3000 paketa hrane i higijenskih potrepština.

„Ovo je druga faza kako delimo pomoć, mada sada delimo po celoj opštini. Ovo nije samo za vreme korone potrudićemo se da i dalje nastavimo i da budemo uspešni. Delili smo i školski pribor, ali ovo je sada hrana i sredstva za higijenu. Ima oko 50 paketa za 50 porodica. Unutra je hrana, namirnice koje su potrebne svakoj porodici i sredstva za higijenu”, rekla je Albina Čenić iz Preoca, volonterka u NVO “Balkan sunflowers”.

Najmlađi su se obradovali školskom priboru, a oni stariji životnim namirnicama.

„Mnogo mi znači ovo i hvala vam što ste mi dali ovaj paketić, hvala vam puno“, rekao je Hamza Salijević iz Gračanice.

„Znači nam mnogo, jer sam ja u penziji, penzija mi je veoma mala, plus imam jedno dete u kolicima koje je nepokretno i stvarno mi ovo mnogo znači”, kaže Ramadan Gudžić iz Preoca.

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz pomoć Kosovske fonacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.

 


Komentari posetilaca