Očekuje se odluka suda po tužbi Budimira Ničića protiv opštine Gračanica
23/10/2023 14:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 283 |
|

Medija centar Čaglavica, 23.10.2023. - Posle četiri i po godine u Osnovnom sudu u Prištini danas je održano prvo ročište po tužbi novinara Budimira Ničića protiv opštine Gračanica zbog odbijanja ove lokalne samouprave da Ničiću dostavi dokument od javnog značaja, a koji se tiče zahteva građana o pripajanju dela teritorije opštine Gračanica, opštini Kosovo Polje.

„Tužio sam 25. aprila 2019. godine opštinu Gračanica zbog toga što nisu hteli da mi dostave dokument od javnog značaja. U pitanju je peticija odnosno zahtev građana o pripajanju dela teritorije opštine Gračanica opštini Kosovo Polje na osnovu koje je prema  tvrdnjama tadašnjeg gradonačelnika Gračanice doneta odluka da se deo teritorije opštine Gračanica pripoji opštini Kosovo Polje, odnosno on je dao dao predlog na osnovu te peticije“, naveo je Budimir Ničić.

Ničić je u izjavi novinarima naveo da je više od šest meseci pokušavao da preko Ombudsmana dobije taj dokument.

„Tek nakon četiri reakcije Ombudsmana i preporuka koje su davali opštini Gračanica opština je tada donela odluku o delimičnom uvodu u taj dokument. Što znači oni su mi dozvolili da odem u opštinu i da samo pogledam taj dokument. Međutim, u tadašnjem zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja jasno piše da ja imam pravo da tražim i kopiju, što sam i tražio. To sam ponovio i na sudu“, rekao je Ničić.

Ničić dodaje da je ovaj slučaj danas završen i da od suda očekuje da donese odluku u njegovu korist.

„Sudija je završila ovaj slučaj danas i sada očekujemo da donesu odluku odnosno rešenje i ja očekujem da će sud doneti odluku da opština Gračanica meni dostavi taj dokument, onako kako sam ga i tražio“, rekao je Ničić.

Zastupnik opštine Gračanica advokat Negovan Šaranović kaže da nakon donesene odluke suda stranke mogu da upute žalbe Apelacionom sudu.

„Na današnjem ročištu održana je rasprava o tužbi tužioca Budimira Ničića protiv tužene opštine Gračanica. Ročište je na današnjoj raspravi okončano, date su završne reči i sada očekujemo meritornu odluku suda. Očekujemo odluku suda na koju stranke imaju pravo žalbe Apelacionom sudu Kosova“, rekao je Šaranović.

Podsetimo odbornici Skupštine opštine  Gračanica su  na trećoj vanrednoj sednici održanoj dana 12.09.2018. godine  izglasali predlog odluke o međusobnom uređenju katastarskih linija između opština Gračanica i Kosovo Polje, u katastarskim zonama Preoce i Ugljare.

Ova odluka doneta je na predlog tadašnjeg gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića.

Popović je tada izjavio da je zahtev odbornicima opštine Gračanica uputio na osnovu zahteva meštana koji su se obratili opštini radi lakše administrativne procedure i teritorijalne blizine opštini Kosovo Polje.


Komentari posetilaca