Ocene posete Brnabić Kosovu:dobre poruke, prazna obećanja, nedostatak strategije
07/09/2022 11:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 289 |
|

Glas Amerike, 07.09.2022. - Poseta premijerke Srbije Ane Brnabić Kosovu bila je stranački događaj, a poruke koje je poslala pokazuju da Srbija nema ozbiljnu strategiju za kosovski problem, smatraju pojedini predstavnici društvenog i političkog života južno i severno od reke Ibar.

„Šta reći, a ne zaplakati“, prve su reči Momčila Trajkovića, predsednika Srpskog nacionalnog foruma povodom jučerašnje posete premijerke Srbije Ane Brnabić severu Kosova. Trajković smatra da je premijerka Srbije porukama koje je poslala pokazala da Srbija nema strategiju za Kosovo i Srbe na Kosovu.

„Umesto da iznese strategiju, kako će to rešavati Srbija, svoje probleme i probleme ovoga naroda ovde, ona govori o pomoći koju će oni nama pružiti. Na žalost, kroz tu takozvanu pomoć koja više pomaže njima u obmanjivanju ovog naroda i obmanjivanju naroda van Kosova i Metohije ničemu drugom ne koristi“, rekao je Trajković za Glas Amerike.

Obećanja Ane Brnabić da će Srbija nastaviti da ulaže u srpske sredine na Kosovu Trajković vidi kao „zamajavanje“ naroda, jer se prema njegovim rečima i ranija obećanja predstavnika vlasti u Beogradu nisu ispunila.

„Primer obećanja bolnice u Gračanici na centranom Kosovu, koju je Vučić davno obećao, a od toga nema ništa – ni projekta, a kamoli kamena temeljca“, naveo je Trajković.

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović, koji živi u Leposaviću, za Glas Amerike kaže da je nakon tenzija zbog preregistracije vozila i ličnih dokumenata, poseta Ane Brnabić Kosovu dobrodošla. Zadovoljan je i onim što je čuo od premijerke Srbije, ali navodi da je posle sličnih poruka život Srba na Kosovu bio sve teži.

„Uvek su iz Beograda dolazile jake i dobre poruke, ali su dela bila ta koja su nam otežavala život ovde na terenu. Smatram da će i ovog puta biti tako – da iza njenih reči neće stajati adekvatna dela. Obišla je najsevernije opštine na Kosovu u pratnji isključivo funkcionera Srpske napredne stranke, to jest Srpske liste, drugih Srba političkih nepodobnih nije bilo ni u kakvom formatu i za mene najžalosniji aspekt ove posete je taj što se premijerka nije udostojila da obiđe naš narod južno od Ibra“, naveo je Jablanović.

Srpske sredine južno od reke Ibar Ana Brnabić nije posetila jer ima određeni problem sa imidžom u kosovskoj javnosti, smatra Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative. Ona je za Glas Amerike podsetila na izjavu premijerke Srbije od pre tri godine da u pregovorima sa Prištinom, Beograd ima posla sa „ljudima koji su izašli iz šume“.

„Moguće da je bilo određenih procena, da bi to bila prevelika provokacija za kosovsku javnost, jer ta izjava jeste zaista izazvala jako veliki bunt i ljutnju u albanskoj javnosti i pretpostavljam da nisu želeli da potencijalno provociraju neke reakcije ili neki doček koji bi bio neprimeren. Pretpostavljam da to nije želela ni kosovska vlada da takva slika ode u svet, a ni srpska i čini mi se da bi to možda mogao biti jedan od razloga“, navela je Rakić-Andrić.

Pored nekoliko stotina građana premijerku Kosova Anu Brnabić na severu Kosova juče su dočekali funkcioneri Srpske liste, partije koja ima podršku zvaničnog Beograda i čiji su funkcioneri istovremeno i članovi Srpske napredne stranke.

 

 


Komentari posetilaca