Od ljubavi prema tradiciji do venčanja u Prizrenu u narodnoj nošnji
06/06/2023 14:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 224 |
|

KoSSev, 06.06.2023. - Zbog ljubavi i poštovanju prema tradiciji i običajima, Bojan Tomić iz Štrpca, inače novinar, i njegova izabranica Jasna Janićijević venčali su se u Prizrenu u narodnoj nošnji.

„Volimo običaje i tradiciju, a jedino na ovakav način i možemo da sačuvamo naš identitet i ono što je naše od pamtiveka bilo“, kaže Tomić za KoSSev.

Upravo ljubav prema običajima ih je „naterala“ da u nedelju sam čin crkvenog venčanja obave u narodnoj nošnji koja, kako ponosno ističe sagovornik, potiče iz Sirinićke Župe.

Jasna se venčala u košulji koju je njena majka nosila na svom venčanju, dok je takođe delove odevnih predmeta Bojan nasledio od svojih predaka.

Ljubav prema tradiciji odvela ih je i do Prizrena – grada na Bistrici koji odiše istorijom i kulturom i koji je stecište mnogih istorijskih i duhovnih spomenika.

Venčali su se u crkvi Svetog Đorđa u krugu najuže porodice.

Tomić navodi da je sve proteklo u najboljem redu a da su, nakon venčanja, osim porodice, čestitke uputili i policijski službenici koji čuvaju ovu crkvu, kao i prolaznici koji su ih ujedno fotografisali.

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu se retko kada obavljaju venčanja, a još ređe u nošnji iz Sirinićke Župe, odnosno Šrpca.

Sveštenik Jovan Radić, koj je venčao Bojana i Jasnu, u izjavi za KoSSev kaže da na godišnjem nivou obave pet do šest venčanja.

Reč je o ljudima koj ne žive u okolini ovog grada, ali koji gaje ljubav prema Prizrenu i tradiciji, podcrtava.

„Oni izraze želju da se venčaju u našem hramu, a mi je, naravno, ispunimo“, dodaje ovaj sveštenik.

Iako ne iz Sirinićke župe, u crkvi Svetog Đorđa prošle godine je obavljeno venčanje para u narodnoj nošnji koja potiče iz Prizrena.

„Ljudi održavaju tu tradiciju i žele da je nastave. Iako su otišli u inostranstvo ili centralnu Srbiju, žele da je na taj način održe – sa svojom zemljom, gradom, crkvom, da makar na taj duhovni način budu jedno sa ovim mestom“, dodaje sveštenik.

Iako danas svega nekolicina Srba živi u Prizrenu, uključujući ovog sveštenika sa svojom porodicom, crkvu Svetog Đorđa svakodnevno posećuju vernici, pre svega oni koji pohađaju Prizrensku Bogosloviju.

 

 


Komentari posetilaca