"Odbacivanje kandidature Živojina Rakočevića skandal bez presedana"
20/05/2021 13:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 332 |
|

Saopštenje, 20.05.2021. - Kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika Udruženja novinara Srbije nesporna je i u skladu sa Statutom UNS-a, a odluku da onemoguće novinare da za njega glasaju na izborima UNS- 29. maja doneli su dvoje potpisnika kandidature aktuelnog predsednika UNS-a za još jedan mandat, što predstavlja skandal bez presedana, saopštili su članovi Uprave UNS-a.

Kako se navodi, potpisnici Radomirovićeve kandidature Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić su, uprkos neslaganju trećeg člana Kandidacione komisije Snežane Bradić, ignorisali Statut UNS-a i tumačenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, po kojima novinar Živojin Rakočević kao direktor Doma kulture u Gračanici nije funkcioner lokalnog organa uprave, čime je jasno ukazano da ne postoje prepreke u Statutu UNS-a da bude kandidat za predsednika.

 

"Živojin Rakočević je i 2017. godine bio na istoj funkciji, pa je na izborima u UNS-u izabiran za člana Uprave UNS-a. To tada nikome nije smetalo, a ni kasnije tokom čitavog mandata. Besmislenost odluke Ljiljane Smajlović i Petra Jeremića ogleda se u činjenici da po istom članu istog Statuta, Rakočević u istom trenutku jeste član organa UNS, ali mu se to pravo uskraćuje za ubuduće. Pri tom se u međuvremenu nije promenila ni jedna okolnost koja bi mogla da utiče na drugačiju odluku", ističe se u saopštenju Uprave.

 

Dodaje se da je na ovaj način nastavljeno ogoljeno nasilje nad Statutom UNS-a i slobodom organizovanja novinara koje se u poslednjih više od pola godine ogleda i u odbijanju da se sastane Uprava UNS-, grubim manipulacijama u imejl prepiskama sa članovima Uprave i članstvom na Kosovu i Metohiji, kao i nepoštovanju procedura u predlaganju kandidata za novu Upravu.

 

"Ponovo javno ukazujemo i na atak na slobodu novinarskog udruživanja i pravo pojedinca da se učlani u odabrano novinarsko udruženje imajući u vidu da je za poslednjih mesec i po dana u UNS učlanjeno više od 300 novinara, najvećim delom kroz kolektivno prijavljivanje", navodi se u saopštenju i dodaje da je ovakav prijem u članstvo za nešto više od mesec dana na nivou dvogodišnjeg prosečnog prijema u UNS.

 

Ističe se da do danas predsednik UNS-a Vladimir Radomirović nije upoznao članove UNS-a šta se, uz prisustvo još jedne koleginice iz Uprave UNS-a, dogovorio sa predstavnicima medijskih vlasnika iz udruženja PROUNS na sastanku 24. aprila ove godine, posle kog su u UNS naprasno počeli da stižu spiskovi za učlanjenje zaposlenih u lokalnim provladinim televizijama.

 

"Na tim listama za učlanjenje našla su se imena i onih koji su već članovi UNS-a, pa čak i kandidati za organe na predstojećim izbrima u UNS-u, što jasno ukazuje da su kolektivne spiskove dostavljali vlasnici ili menadžeri medija, a ne novinari pojedinci", zaključuje se u saopštenju.

 

Članovi Uprave: Budimir Ničić, Slobodan Ćirić, Jelena Spasić, Olivera Milošević, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Zorica Đoković, Edib Honić, Slobodan Radičević, Novka Ilić i Dragoljub Janojlić.

 


Komentari posetilaca