Odlazak Bogoljuba Marinkovića Bogija
26/09/2020 19:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 649 |
|

Čaglavica, 26.09.2020. - Danas je u Gračanici sahranjen Bogoljub Bogi Marinković (1959-2020) istaknuti član Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, glumac amater, aktivista u pozorišnom amaterizmu i radnik Doma kulture „Gračanica“.

Od svoje trinaeste godine član je AP „Janićije Popović", a u periodu pre sukoba 1999. godine ostvario je preko dvadeset zapaženih uloga u predstavama i monodramama koje su izvođene na smotrama i festivalima širom bivše Jugoslavije. Za ulogu u predstavi „Trampa" dobio je nagradu za glavnu mušku ulogu na Festivalu amaterskih pozorošta u Mostaru.

 

Još su u sećanju njegovi nastupi u monodrami „Sultana“, uloge u predstavama „Svatovi su stali", „Divlje loze", „Trampa", „Pešice"... Predano i sa entuzijazmom je radio sa decom, mladim glumcima, u Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“.

 

Jedan je od osnivača Manifestacije „Gračaničke večeri".

 

U posleratnom periodu, u vremenima potpune izolacije, organizovao je prevoz iz enklava oko Prištine ka centralnoj Srbiji i nesebično pomagao građanima ovih sredina.

 

Govoreći na opelu sveštenik Srđan Stanković je istakao da je Bogoljub Marinković živeo u skladu sa svojim imenom i da je iznad svega, kao retko ko, voleo ljude i svoju sredinu.

 

„Bio je i otac, i brat, i drugar, i sve što je bilo potrebno za sve nas. Zato ti danas, kažemo veliko hvala. Sebe si ugradio u svakog od nas", rekao je otac Srđan Stanković.

 

Кolektiv Doma kulture „Gračanica" izgubio je pouzdanog saradnika, istinskog prijatelja kulture i svih nas.

 

Bogoljub Marinković Bogi je bio čest i drag sagovornik RTV Kim.

 


Komentari posetilaca