Odluka o omogućavanju kretanja vozilima sa RKS tablicama kroz Srbiju izdaja ili
29/12/2023 18:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 12 |
|

Medija centar Čaglavica, 29.12.2023. - Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi odluku Vlade Srbije “da u ovom trenutku dozvoli kretanje vozilima sa RKS tablicama kroz Srbiju” vidi kao, kako je rekla, dodvoravanje Srbije evropskim zemljama zbog onoga što se dogodilo u Banjskoj, krajem septembra ove godine. Redžepi je dodala i  da će Vlada Kosova u narednom period nadgledati ovaj proces i onda doneti odluku, koja se odnosi na ukidanje stikera za vozila sa registarskim oznakama gradova u Srbiji.

„Onog trenutka kada budemo sigurni da Republika Srbija sprovodi kako treba odluku o slobodi kretanja vozila sa registarskim tablicama RKS na teritoriji Republike Srbije u tom istom momentu i mi ćemo kao Vlada odlučiti da ukinemo te stikere, kako vi kažete, i napokon da normalizujemo odnose između dve zemlje i da naši ljudi, naši građani, bez obzira ko su mogu slobodno da se kreću, da žive, da rade, da se ekonomski razvijaju u obe naše države“, rekla je Redžepi.

Lider građanske inicijative  „Za Zubin Potok“ Milija Biševac smatra da je ova odluka „došla kasno“ i da su odugovlačenjem procesa omogućavanja kretanja vozilima sa RKS tablicama kroz Srbiju jedine žrtve bili građani. 

Ističe i da se Srbi nakon ove odluke osećaju “izdanim” pre svega zbog raznih dešavanja koja su se dogodila u pretohdnom periodu uglavnom na severu Kosova, a upravo zbog pitanja registarskih tablica.

„Ovim odlukama smatram da su građani samo žrtve, jer su bili prinuđeni i nakon svega ovoga se osećaju apsolutno izdano, a mislim i kažem da su sada sredstvo manipulacije odnosno političkog prepucavanja između Beograda i Prištine“, rekao je Biševac.

Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini mišljenja  je da je ova odluke  Vlade Srbije “dobar korak” koji će ići u prilog pre svega građanima.

„Ja mislim da sledeći korak i istu odluku treba da donese i Vlada Kosova i da to bude recipročno, znači da i Vlada Kosova prizna srpske tablice na Kosovu bez tih nalepnica i da narod slobodno kreće i da se tansport robe odvija bez ikakvih problema“, rekao je Šahini.

Bivši ministar za za zajednice i povratak u Vladi Kosova Slaviša Petković rekao je da je odluka vlade Srbije da omogući vozilima sa RKS tablicama da se slobodno kreću kroz Srbiju izdaja,manipulacija zvaničnog Beograda, ali i još jedna, kako je rekao, tačka u zaokruživanju untrašnje nezavisnosti Kosova od strane aktuelne Vlade Srbije i aktuelnog predsednika Srbije.

„Prvo nema ovde veze ni o pomirenju, ni o ničemu, ovde je klasičan čin veleizdaje od strane predsednika države – Vučića. Ovo sve što smo čuli do sada od gospodina Biševca, i vi ste naglasili, problemi, barikade, hpašenja i tako dalje, ovo je samo još jedna u nizu manipulacija od strane predsednika države Srbije prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Njemu ovo nije prvi put da manipuliše zarad opstanka na vlasti i ova zadnja odluka je samo u te svrhe“, naveo je on, te dodao:

„Ovo je samo još jedan detalj gde se unutrašnja nezavisnost Kosova zaokružuje uz pomoć vlasti u Beogradu“, rekao je Petković. 

Iako su izneli oprečna mišljenja po pitanju odluke Vlade Srbije da omogući slobodno kretanja vozilima sa RKS tablicama kroz Srbiju, panelisti su međutim saglasni u jednom ova odluka ne predstavlja nužno i  korak ka pomirenju i normalizaciji odnosa. Prema njihovom mišljenju  “normalizacija odnosa Beograda i Prištine” – sačekaće još malo.

“Normalizacija je samo prividna i pod pritiskom je, pre svega međunarodnih zvaničnika takođe i pritiskom i Vlade Srbije i Vlade Kosova na narod ovde da prihvatimo neku “realnost”. Slažem se, mi trebamo da gledamo u budućnost, da gradimo normalne dobrosusedske odnose i apsolutno uvek to mogu da kažem jasno i otvoreno -* da narodi, Srbi i Albanci ili druga nacija nemaju toliko prolema međusobno, problem su instituciju, igranje sa našim životima od predstavnka koji vode dijalog”, naveo je Biševac.

„Ovo je isključiva normalizacija odnosa Aleksandra Vučića i Prištine i dela međunarodne zajednice, to tako treba definisati i stvari u politici uvek treba nazivati pravim rečima. Kakav sporazum između Beograda i Prištine, ovo je privatni sporazum Vučića i mislim da će ovaj sporazum napraviti dosta problema“, ističe Petković.

„Prema našoj statistici više od 150. 000 građana Kosova tokom 2024. godine će otići u zemlje Evropske unije, neko kao turista, neko kao student, neko da traži posao, ali imaćemo mnogo manje građana na Kosovu. Kosovo je malo kao država i za nas 150 – 200 hiljada građana je mnog,  jer već prema podacima imamo skoro 5.000 radnika koji su došli iz Turske, Indije, Bangladeša i drugih stranih država da rade i žive na Kosovu, ali njima Kosovo nije cilj već tranzit da idu dalje u Evropu“, rekao je Šahini.

Debatu na temu „Priznavanje registrarskih tablica – šta je sledeće na putu ka “normalizaciji odnosa”? organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju.


Komentari posetilaca