Odluke u vezi Kovida 19 od večeras donosi Ministarstvo zdravlja Kosova
12/04/2020 22:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 569 |
|

Čaglavica, 12.04.2020. -  Odluke o novim merama u borbi protiv Kovida 19 od večeras će na Kosovu donositi  Ministarstvo zdravlja rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti. Kurti je naglasio i da će april biti presudan mesec za zaustavljanje rasta broja obolelih od Kovida 19.

„Vreme u kojem se nalazimo uopšte nije normalo.  Vanredna situacija koja je stvorena i koja je zahvatila ceo svet dala nam je prostor da se fokusiramo na preventivne mere. Zalažemo se da delujemo pre nego što postane kasno. Ove preventivne mere su nas koštale malo. Svi znate da nam je Ustavni sud dao vremena da još jednom pogledamo odluku, ije osporio odluku koju smo doneli, već je ustanovio da mere treba da preduzme ministarstvo zdravlja ne za celo Kosovo, već za svaku opštinu pojedinačno. Od danas se odluke donositi Ministarsto zdravlja Kosova i ministarstva koja su u ovom procesu“, rekao je Kurti.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da će situacija sa koronavirusom tokom sledeće nedelje na Kosovu ući u svoju kulminacionu fazu.

„Danas se borimo protiv nevidljivog neprijatelja. Moramo da sarađujemo u cilju zaštite javnog zdrastva. I najmanja nepažnja može skupo da nas košta. COVID-19 će ući u svoju kulminirajuću fazu sledeće nedelje. Zahvaljujući preduzetim merama  uspeli smo da situaciju držimo pod kontrolom, ali to nije dovoljno.  Poslednjih dana imamo veliki broj inficiranih, dobili smo preporuke za strožije mere. Svaki izlazak može skupo da nas košta. Nalazimo se u situaciji kada ne bi trebalo da tolerišemo virus i potrebna nam je saradnja sa vama, građani. Uzimajući to u obzir, od večeras ulazimo u fazu gde će svaka opštna da ima mere izolazije i cirkulacije“, rekao je Vitia,

Vitia je kazao da je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio da se većina dosadašnjih mera ne poštuje i stoga predložio uvođenje novih, rigoroznijih mera.

„Preporuke za rigoroznije mere smo dobili popodne i biće na snazi do sledeže odluke. Očekujemo da će strožije mere objaviti i stupiti na snagu u roku od 2-3 dana“, rekao je Vitia.

Vitia i Kurti su na zajedničkoj konferenciji za novinare još jednom pozvali građane na strogo pridržavanje preporuka nadležnih institucija u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.  

Glavni grad Kosova je od sinoć, nakon što je objavljen podatak o još 20 inficiranih osoba iz Prištine, u zoni karantina. Ovu odluku doneo je ministar zdravlja Kosova Arben Vitia je zajedno sa gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem.

Zbog pandemije koronavirusa na Kosovu pored Prištine u karantinu su i opština Suva Reka, Uroševac, Zvečan i Severna Mitrovica.

Na Kosovu je do sada zabeleženo 283 pozitivnih slučaja koronavirusa, izlečeno je 58, a preminulo sedam osoba.

 


Komentari posetilaca