Odnos Kosovske vlade prema severu Kosova
01/07/2015 09:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 991 |
|


Nepune dve godine posle lokalnih izbora, još uvek nema dovoljno dobre komunikacije i koordinacije u radu centralnih vlasti opština na severu Kosova, ocenjeno je na debati u Medija centru u Caglavici, na temu “Odnos Vlade Kosova prema severu Kosova.” 
Posle proglašenja nezavisnosti Kosova, pristup Vlade Kosova prema gradanima na severu ali i na jugu je fleksibilniji i centralne kosovske institucije nisu usmerene protiv gradana na severu, vec rade u korist svih svojih gradana, bez obzira na veru i etnicku pripadnost, rekao je Emir Azemi, savetnik predsednika Skupštine Kosova, koji je i zamenik predsednice Skupštine opštine Severna Mitrovica. 
“Opštine na severu, nakon izbora imaju demokratski i slobodno izabrane lidere. Oni su lideri i predstavnici, prihvaceni od strane institucija Republike Kosova i od strane medunarodnog faktora, koji je dosta ulužio u ovu državu. U poslednje vreme Vlada Republike Kosova je dodelila i odredene fondove za razvoj severa Mitrovice i ti fondovi ce biti dodeljeni od strane odgovarajucih ministarstava, koji ce na odredene nacine uticati na poboljšanje života gradana.”
S druge strane, predsednik Srpske liste, ALeksandar Jablanovic,  kaže da postoji mnogo opstrukcija od strane centralnih vlasti, kada su opštine na severu Kosova u pitanju. 
“Medutim, sa pravom možemo da konstatujemo da do sada  nije održano obecanje dato gradanima, odnosno ono što je obecano gradanima, još uvek nije ispunjeno, u meri u kojoj je obecano. Možda je razlog za to malo i u lokalnim strukturama, ali je pre svega razlog u nerazumevanju izmedu lokalnih struktura i centralnog nivoa vlasti u Prištini."
Nedžmedin Spahiu, analiticar iz Južne Mitrovice, smatra da Vlada Kosova prema severnom Kosovu ima identican odnos kao i prema svim ostalim opštinama, da želi integraciju gradana sa severa, ali da ne zna kako da to uradi. 
“Mi cesto kažemo da je problem primena zakona. Moram da navedem da je na Kosovu nesreca u tome što državu Kosovo manje poštuje albanska vecina, nego srpska manjina. To nije samo simbolicno, kada se na prištinske ulice istice albanska nacionalna zastava, a ne kosovska.
  Nakon Briselskog sporazuma pristup severu Kosova se znatno promenio, ali taj pristup Vlade Kosova, još uvek ne umanjuje strahove gradana, istako je Branislav Nešovic, programski direktor Nevladine organizacije “Aktiv”, iz Severne Mitrovice. 
“Mora da postoji veca osetljivost prema tome šta gradani misle,  odnosno koji su njihovi strahovi,  vezani za integraciju tzv. pararlenih institucija, koji su to strahovi vezani  za finasiranje iz Beograda, koji su to strahovi vezani za odnose sa Beogradom, strahovi vezani za odnose sa Prištinom. 
  Debatu na temu “Odnos Kosovske vlade prema severu Kosova”, organizovao je Medija centra u Caglavici, uz podršku Ambasade Sjedinjenih americkih drzava u Prištini, a u okviru projekta “Kosovo, juce, danas, sutra”.

Komentari posetilaca