Odobren zahtev S.Mitrovice za članstvo u Asocijaciji kosovskih opština
19/07/2023 11:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 229 |
|

Koha, KoSSev, 19.07.2023. - Opština Severna Mitrovica dobila je pozitivan odgovor od Ministarstva administracije i lokalne samouprave na zahtev za članstvo u Asocijaciji kosovskih opština (AKK). Dokumentacija je juče prosleđena Asocijaciji, od koje se očekuje da narednih dana ispita zahtev. Opštinski odbornici Severne Mitrovice rekli su da ova odluka nije uperena ni protiv koga.

Ministarstvo administracije i loklane samouprave (MALS), posle više od dve nedelje, odobrilo je zahtev opštine Severna Mitrovica za članstvo u Asocijaciju kosovskih opština.

Zvaničnici Severne Mitrovice su za Kohu potvrdili da je odgovor MALS-u, zajedno sa pratećom dokumentacijom juče prosleđen Asocijaciji, koji sada mora da odluči da li će prihvatiti 35. člana ovog mehanizma.

„Predsedavajući Skupštine opštine je morao da dostavi odluku o zakonitosti MALS-u, koju smo danas doneli. MALS je vratio pozitivan odgovor, a zajedno sa odlukom Skupštine opštine, dokumentacija je otišla u Asocijaciju. Što se nas tiče, preduzeli smo sve korake, sada samo čekamo reviziju od strane Asocijacije“, rekao je šef kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice, Visar Siljaj.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština, Sazan Ibrahimi, kaže da će preduzeti potrebne radnje da se razhtev razmotri.

„Sada, nakon što je Severna Mitrovica prihvatila zahtev koji je razmotren od strane MALS-a, organi AKK su ti koji će preduzeti neophodne radnje za razmatranje zahteva dotične opštine. AKK će se pridržavati svojih statusnih odredbi kako bi preduzela odgovorne radnje u vezi sa ispitivanjem zahteva opštine Severna Mitrovica za članstvo u AKK“, rekao je Ibrahimi.

Skupština opštine Severna Mitrvica odlučila je 30. juna da pokrene procedure za članstvo u Asocijaciji kosovskih opština. Opštinski odbornici su rekli da odluka nije uperena ni protiv koga, već da je to neophodno kako bi lokalna uprava bila funkcionalna.

„Asocijacija ima nekoliko organa koji pomažu opštini i to je dobro. Ni ja nisam zadovoljan trenutnim okolnostima, očekivali smo pomoć i od drugih opština. Ovo je cilj, da ne pošaljemo bilo kakvu poruku bilo kojoj zajednici, već da nam pomognemo“, rekao je zamenik predsedavajućeg opštine Severna Mitrovica Skender Sadiku.

Srpska lista, koja je vodila ovu opštinu do izbora 23. aprila, odbila je da se uključi u ovaj mehanizam. Zahtev njenih funkcionera je osnivanje Zajednice srpskih opština, na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

 

 

 


Komentari posetilaca