Održan prvi sastank odbora za procenu kovida 19
31/08/2021 12:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 266 |
|

RTK2, 31.08.2021. - Odbor za koordinaciju i procenu situacije sa pandemijom COVID-19 održao je svoj prvi sastanak.

 

Premijer Aljbin Kurti je zbog brzog širenja delta soja koronavirusa naložio članovima Odbora da se usredsrede na primenu novih mera.

 

"Da bi sprovođenje mera bilo što preciznije, molim vas da iskoristite sve raspoložive inspekcijske resurse, uključujući inspektore Agenviju za hranu i veterinu, inspektore Mindustrije, preduzetništva i trgovine (posebno tržišne), opštinske inspektore i kosovsku policiju ", rekao je premijer članovima Odbora.

 

Predsedavajući Odbora, ministar zdravlja Arben Vitia, rekao je da je rezultat analize Instituta Robert Koh iz Nemačke od 16. avgusta, koji je poslan u Nacinalni institut za javno zdravlje Kosova za uzete uzorke, pokazao da na Kosovu dominira varijanta Delta, zbog čega se u vrlo kratkom periodu broj zaraženih 20. puta povećao.

 

Ministar Vitia je informisao i o trenutnoj situaciji u bolnicama i napretku procesa vakcinacije.

 

„Svesni smo da samo vakcina zaustavlja ponavljanje novog talasa, čak i nakon ovog talasa. Do vakcinacije građana do stepena formiranja kolektivnog imuniteta, mi, uprkos ekonomskim izazovima koje možda imamo, javno zdravlje građana trebalo bi i biće glavni prioritet", rekao je ministar Vitia.

 

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja istakao je da je kosovska policija mobilisana da nadgleda sprovođenje mera, a od danas i Policijski inspektorat Kosova, koji će nadzirati ispunjenje policijskih obaveza, kroz praćenje pripadnika policije u vezi sa preduzetim merama od strane Vlade Kosova.

 

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari zatražila je bolju saradnju između Agencije za veterinu i hranu, tržišnih inspektora i opštinskih inspekcija.

 

Odbor za koordinaciju i procenu situacije sa pandemijom COVID-19 osnovan je juče, 30. avgusta 2021. godine, odlukom Vlade Kosova. Odbor se sastoji od 27 članova koji su predstavnici različitih državnih i vladinih institucija i tela, a predsedava ministar zdravlja Arben Vitia.

 


Komentari posetilaca