Održana predstava “Kažem ti da je tako” posvećena fenomenu lažnih vesti
18/01/2024 12:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 93 |
|

Medija centar Čaglavica, 18.01.2024. - Nakon serije radionica o prepoznavanju lažnih vesti u organizaciji UNDP-a na Kosovu, grupa mladih sa centralnog Kosova, odlučila je da svoje novostečeno znanje na temu lažnih vesti pretoči u pozorišnu predstavu pod nazivom „Kažem ti da je tako“, koja je sinoć odigrana u Domu kulture u Gračanici. 

Predstava je originalno pozorišno delo u režiji Miloša Đekića iz Gračanice, a tekstopisac je istoričar Aleksandar Gudžić iz Dobrotina.

„Drago mi je da sam deo ovog projekta i da smo zajedno radili na ovoj predstavi. Za pripremu ove predstave smo imali svega 10 dana. Inače je za jednu predstavu potrebno mnogo više vremena, mesec dana i više. Samo se čitalačke probe rade 10 dana. Međutim, mi smo uspeli da naučimo tekst, da ispravimo greške u akcentovanju, da glumcima pokažemo i da nauče šta je potrebno. Tako da sam ja jako zadovoljan i nadam se da je ovo tek početak naše saradnje“ rekao je Miloš Đekić.

Predstava „Kažem ti da je tako“ bavi se problemom lažnih vesti i njihovim uticajem na društvo. Radnja se odvija u sudnici, gde se vodi sudski spor između dva novinara. Jedan od njih je novinar Gaja, koga svi zovu “Gaja istina”, a sudi mu se zbog širenja lažnih vesti.

“Gaja istina” biva osuđen na zabranu bavljenja novinarstvom, međutim „spasava“ ga veliki brat koji traži od sudije da ga oslobodi. Sudski proces donosi mnoge tenzije i sukobe između likova, uključujući tužioca, advokata odbrane i sudiju. Sudija, koji inče ne voli svoj posao, jedva čeka da se suđenje završi, a odluka o krivici novinara postaje ključna tačka sukoba. 

U predstavi su igrali učenici srednjih škola sa teritorije opštine Gračanica, a biranu su kako je rekao mladi režiser Miloš Đekić putem audicije.

Mladi glumci su, kažu, zadovoljni reakcijom publike međutim poručuju da je o fenomenu lažnih vesti potrebna veća edukacija, posebno kad je omladina u pitanju.

„Ovo je moja prva uloga, glumila sam u osnovnoj školi, ali to se ne računa. Nije bilo toliko teško zato što sam imala divne drugarice sa kojima sam radila, bilo je lako sa njima da se uskladim u svemu, Mislim da se publika, koliko sam čula dok sam bila na sceni, dosta smejala, što je i bio naš cilj, a na mene je sve ostavilo divan utisak. Lažne vesti se generalno  jako često pojavljuju i iskreno ne znam kako možemo da smanjimo to njihovo prisustvo, jer smatram da će ljudi to stalno  raditi zbog slave, novca i slično“, rekla je Anđela Miljković, sedamnaestogodišnja glumica, koja je tumačila lik svedokinje Anđele Jerinković.

„Bilo je izazovno. Gledali smo da izdvojimo što više vremena za to i uspeli smo donekle. Zadovoljna sam šta smo uradili, bilo je tu nekih neočekivanih dešavanja, ali nadam se da je sve ispalo kako treba. Par dana pre nego što sam dobila ulogu razgovarala sam sa ukućanima koji ću fakultet upisatu, i onda su mi predložili da upišem prava, da budem advokat i onda sam dobila baš tu ulogu, tako da je sve to bilo jako zanimljivo. Stekla sam utisak da su lažne vesti česte i da im se posvećuje malo pažnje, pogotovo nas koji smo tinejdžeri, koji ne možemo odredimo u potpunosti šta je sve što vidimo u toku dana lažna vest. Mislim da tome svemu treba da se posveti više pažnje“, navela je  Isidora Stojanović, glumica iz Lapljeg Sela kojoj je pripala uloga advokata odbrane.

Jedna od organizatora dođaja Kristina Popović  kaže da je zadovoljna predstavom s obzirom da su za njenu pripremi imali desetak dana. Ističe i da veruje da je publika shvatila poruku ove predstave.

„Mislim da smo uspeli da dočaramo kroz predstavu šta su lažne vesti, kojim se materijalima služimo kada želimo da razotkrijemo iste i kako da se izborimo protiv toga. Nadam se da je i publika shvatila poruku“ kazala je Kristina Popović.

U sklopu predstave bili su izloženi i radovi studenata, učesnika radionica na istu temu, koji su imali priliku da svoje razumevanje problema lažnih vesti  i dezinformacija vizuelno izraze.

„Projekat je počeo radionicama. Imali smo grupu srednjoškolaca i cilj nam je bio da njima prenesemo znanje o lažnim vestima i da putem kritičkog mišljenja oni sami umeju da se bore protiv istih i uspeli smo u tome rekla bih. Takođe imali smo radionice u kojima su oni kroz slikarstvo pokušali da pokažu šta su to shvatili i naučili. Slike su bile izložene u holu i svi su ih mogli videti“ navela je Popovićeva.

Predstava “Kažem ti da je tako”  nastala je u okviru istoimenog projekta u cilju borbe protiv lažnih vesti i razvijanja kritičkog mišljenja kao mehanizam za borbu protiv lažnih vesti. Događaj je organizovala grupa omladine „Actors“, uz finansijsku podršku UNDP-a.


Komentari posetilaca