Održani protesti u srpskim sredinama zbog nemogućnosti da glasaju na referendumu
16/01/2022 10:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 314 |
|

RTV KIM, RTV Gračanica, RTV PULS, Radio Goraždevac, 16.01.2022. –

Goraždevac: Održan protest zbog odluke Vlade Kosova o referendumu

Oko osamdeset meštana Goraždevca okupilo se jutros u centru sela kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade Kosova da se referendum koji je raspisala Republika Srbija ne održi na Kosovu, i zahtevali da se otvori biračko mesto.

Okupljeni građani zadržali su se u centru Goraždevca oko sat vremena, a ceo događaj pratili su pripadnici Policije Kosova.

Tokom protesta došlo je do oštrije rasprave meštana i kosovskih policajaca koji su odmah prišli predsedniku PO za Peć Milošu Dimitrijeviću, misleći da je on inicijator ovog dogadjaja i zahtevali od njega da gradjanima prenese poruku da se razidju.

Građani su iznosili svoje razloge današnjeg okupljanja a pripadnici policije su mirnim putem nakon dugog razgovora uspeli da ubede građane da odu svojim kućama.

Meštani Goraždevca poručili su da ovim postupkom izražavaju nezadovoljstvo zbog uskraćenog prava da se izjasne na referendumu koji se danas održava u Srbiji.

Nadica Zlatičanin kaže da su se samoinicijativno okupili da izraze nezadovoljstvo povodom ove odluke.

„Danas smo se okupili jer su nam sva naša ljudska prava ugrožena, nije nam dozvoljeno da izadjemo i da se izjasnimo na referendumu, tako da smo se samoinicijativno okupili ovde da pokažemo da kao gradjani imamo pravo da se izjasnimo na referendumu“, rekla je ona.

Mirjana Kolašinac je navela da građanima Kosova i Metohije nije dozvoljeno da izađu na referendum i da su zbog toga nezadovoljni.

„Današnji razlog našeg okupljanja je za glasanje referenduma, ta prava nam nisu omogućena kao i što sami vidite, nemamo to pravo kao gradjani KiM da se izjasnimo i da glasamo“.

Načelnik Pećkog upravnog okruga je bio prisutan na današnjem skupu ali nije želeo da komentariše i odgovara na pitanja novinara Radio Goraždevca.

Nakon sat vremena građani su se sa mirnog protesta povukli zbog insistiranja policije.

PROTEST U KUSCU, GLASANJE U VRANJU

Više od stotinu Srba iz Kosovskog Pomoravlja jutros je svojim automobilima krenulo ka Vranju gde su učestvovali u referendumu koji se danas održava u Srbiji. Pre toga, u Gornjem Kuscu, ispred Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, gde se prethodnih godina uobičajeno glasalo, održan je protest građana sa pitanjem zašto je Srbima onemogućeno pravo glasa, javlja RTV PULS iz Šilova.

“Pitanje je prosto, ali odgovor je težak. Došli smo jutros da se izjasnimo na refendumu koji je organizovala Republika Srbija, ali nama je to pravo onemogućeno i nije nam dozvoljeno da se izjasnimo na demokratski način kao sav civlizovani svet”, kaže meštanin Miloš Aleksić.

Njegov sunarodnik Miloš Maksimović smatra da bi svakom građaninu trebalo omogućiti da ispuni svoju građansku dužnost i da glasa.

“Ovde su uslovi toliko otežani da bukvalno nemamo prava ni na kakav izbor”, kaže Maksimović i postavlja pitanje Evropskoj uniji i vlastima u Prištini zašto su Srbi na Kosovu građani drugog reda.

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama Priština je ušla u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji uz pokušaj da poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uz kritiku Međunarodne zajednice čiji predstavnici nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju.

PROTEST SRBA U ŠTRPCU

I u Štrpcu su se organizovali Srbi, improvizovali su referendum u znak protesta zbog odluke Prištine. Srbi iz Štrpca okupili su se danas ispred biračkog mesta, na kojem se inače obavlja glasanje, u tom gradu kako bi protestovali zbog odluke vlasti u Prištini da im zabrani glasanje na referendumu za izmenu Ustava Srbije.

Protesti u Gračanici i Ugljaru

Sobzirom na to da su sve osnovne škole, gde su se ranijih godina održavali izbori, danas na dan referenduma zaključane i da ih obezbeđuje Kosovska policija, Srbi iz opština sa centralnog Kosmeta, tačnije iz opštine Priština, Lipljan, Kosovo Polje i Obilić okupili su se ispred osnovne škole “Kralj Milutin” u Gračanici i time izrazili nezadovoljstvo zbog toga što im je uskraćeno pravo glasa na referendumu.

Meštani ističu da je kontardiktorno to što se danas na Kosovu i Metohiji svi pozivaju na demokratiju, a Srbima sa ovih prostora uskraćuje pravo da ispune svoju građansku dužnost.

“U srcu Evrope se krši osnovno pravo demokratije, nije mi jasno zbog čega Evropska Unija ne reaguje na postupke Prištine”, ističe jedan od nezadovoljnih meštana iz Gračanice.
“Ovo je sramno, umesto da svoju glasačku dužnost obavimo na mestima gde smo glasali i ranijih godina, mi moramo da putujemo do Kuršumlije, ali ne odustajemo od namere, uvek smo uz našu državu”, kazao je jedan od okupljenih Srba sa centralnog Kosmeta.

Osim u Gračanici, mirni protesti organizovani su i u ostalim mestima ispred osnovnih škola gde su Srbi proteklih godina glasali na izborima.

Meštani Ugljara, u opštini Kosovo polje, takođe su protestovali ispred osnovne škole u tom mestu.

Kako za RTV Gračanica ističu zabrana održavanja referenduma je ugrožavanje ljudskih prava.

“Škola u kojoj izlazimo na izbore godinama danas je zatvorena, da li je to realno zapitao je jedan od meštanina Ugljara, dok drugi ističe da ovaj postupak ne doprinosi međunacionalnom razumevanju.

“Ovo je diskriminacija nas kopji smo ovde ostali da živimo i radimo. Apelujem da se to više ne čini i da se i nama omoguće sva prava kao i svim ostalim građanima.

Srbi iz srpskih sredina sa centralnog Kosmeta, uprkos svim zabranam ipak ističu da ih niko neće sprečiti da oni, kao građani Republike Srbije, iskoriste svoje glasačko pravo i glasaju na referendumu.

 


Komentari posetilaca