OEBS zabrinut zbog objavljivanja imena
04/04/2020 21:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 484 |
|

Glas Amerike, 04.04.2020. - Misija OEBS-a na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog objavljivanja imena osoba kojima je navodno određena izolacija zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

“Neki portali danas su objavili spiskove sa imenima, datumima rođenja i opštinama u kojima, kako se navodi, žive osobe kojima su izrečene mere izolacije. Ponavljamo i podvlačimo nedavne preporuke Kosovskog saveta za štampu svim medijima u vezi izveštavanja o situaciji sa Kovidom 19. Savet za štampu je od medija zatražio da striktno poštuju privatnost pacijenata i ni u kom slučaju ne otkrivaju identitet obolelih. Lični podaci svakog pojedinca zaštićeni su zakonom”, saopštio je OEBS.

OEBS ističe da “samo odgovorne institucije mogu objavljivati takve informacije i to samo u određenim okolnostima kako to dopušta zakon”

“Institucije na Kosovu ne objavljuju lične podatke osoba pogođenih Kovidom 19, kao ni mediji. Situacija sa Kovidom 19 zahteva solidarnost i saradnju u celom društvu i između vlasti u regionu. Pozivamo portale da uklone ove spiskove i da ih drugi ne šire dalje”, zaključuje OEBS.

 

 


Komentari posetilaca