Ograničiti broj ministara i njihovih zamenika u Vladi Kosova
15/08/2019 11:02|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 678 |
|

Radio Slobodna Evropa, 15.08.2019. - Novu kosovsku vlast čekaće, među ostalim, i usvajanje zakona kojim bi Vlada trebalo da ima mnogo manje ministara i njihovih zamenika.

Od svih dosadašnjih, Vlada Ramuša Haradinaja, sada u ostavci, imala je najveći broj ministara. Njegov kabinet broji pet zamenika premijera, 21 ministra, više od 80 zamenika ministara. Svi oni su zaposlili i veliki broj političkih savetnika, vozača i tako dalje.

Upravo aktuelna Vlada, koja je imala najbrojniji sastav kabineta, izradila je nacrt zakona s ciljem smanjenja tog broja, ali je procedura stala nakon Haradinajeve ostavke.

Besnik Tahiri, predsedavajući Komisije za izradu nacrta zakona, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve spremno i da je potrebno da se za zakon samo glasa. Dodaje da je budućoj izvršnoj vlasti samo potrebno političke volje, kako bi zakon bio usvojen.

"Zakon je završen, spreman je i ceo proces izrade je dokumentovan u izveštaju. Treba samo političke volje, koju smo mi imali, i verujem da ukoliko ponovo mi dođemo na vlast da ćemo ga izglasati brzo, ukoliko ne, onda neko drugi", kazao je on za RSE.

Kako je dodao, zakon predviđa smanjenje broja ministarstava na 15, dok svako ministarstvo može imati najviše dva zamenika ministara. Takođe, predviđeno je da premijer ima samo dva zamenika.

Zakon traže, ali dok ne dođu na vlast

Stručnjaci kažu da je veliki broj ministara i zamenika ministara posledica potrebe da se zadovolje zahtevi i velikih i malih partija u vladajućoj koaliciji. Kako bi svi bili zastupljeni u Vladi.

Predstavnici civilnog društva smatraju da buduća vlada svakako treba da smanji broj ministarstava.

Artan Murati, iz nevladine organizacije Demokratski institut Kosova, komentariše za RSE da je novi zakon potreban za normalno funkcionisanje izvršne vlasti. Prema njegovim rečima, svaka vlada koju je Kosovo imalo bila je degradirana kada je reč o broju ministarstava, a povećavala je broj zamenika ministara. Murati navodi da je ovo problem i finansijske prirode, budući da se radi o velikim troškovima.

"Vlada Haradinaja je bila najveća vlada koju smo do sada imali. Nadam se da će buduća vlada poduzeti konkretne korake kako ne bi dopustila jedan tako veliki kabinet i da će što pre usvojiti nacrt zakona o Vladi. Stvar je u tome da su političke partije u velikoj meri tražile jedan takav zakon, ali se drugačije ponašaju kada dođu na vlast", ističe Murati.

Valjmir Ismailji, iz organizacije Demokratija plus, ocenjuje za RSE da Kosovu nije potrebno više od 12 do 15 ministarstava.

Ali, dodaje on, to zavisi od političkih partija i od izbornog rezultata, kao i od koalicije koja će da pobedi na izborima i formira vladu. Ismailji smatra da je nacrt zakona o Vladi više farsa, jer se, kako kaže, broj ministarstava ne može regulisati zakonom.

"Vlada Haradinaja je sama trebala da stvori primer male vlade, a to bi potom možda bilo izmenjeno i kroz Ustav, jer se to pitanje ne može regulisati samo zakonom", kaže on.

Primeri za uzor

Primera radi, Vlada Slovenije, države sa dva miliona stanovnika ima 16 ministarstava, Estonija ima 15, a Nemačka, država sa najjačom ekonomijom u Evropi ima 14 ministarstava.

Vlada Haradinaja je u ostavci nakon što je on 19. jula podneo ostavku zbog poziva na razgovor u Hag u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine. Skupština Kosova će se 22. avgusta izjasniti o raspuštanju, nakon čega bi trebali da uslede izbori.

Ministri i više od 80 zamenika ministara će i u slučaju izbora i okončanja njihovog mandata šest narednih meseci primati 70 odsto plate iz državnog budžeta.

Na osnovu zvaničnih podataka kosovske Agencije za statistiku, prosečna plata u privatnom sektoru iznosi 384 evra, a u javnom oko 500. Istovremeno, plata premijera iznosi 2.950 evra, a zamenika premijera 2.500 evra.

Ministri primaju 2.000 evra, a zamenici ministara 1.150 evra mesečne plate.

 


Komentari posetilaca