OHRIDSKA DRAMA: Makedonija je žrtva sukoba interesa drugih
30/05/2013 18:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1555 |
|

Makedonija nije kriva za odlaganje samita PSJIE, već je i sama žrtva sukoba interesa drugih država, smatra makedonski premijer Nikola Gruevski.
 
Odgovarajući na pitanja u makedonskom Sobranju, Gruevski je poslaniku opozicione sranke Albanaca DPA Imeru Aliu zašto na samit nisu pozvani predstavnici Kosova, odgovorio da Proces saradnje "ima svoja pravila".
 
- Pozivnice se, kako je rekao, šalju prema određenoj proceduri za koju je potreban konsenzus, a države imaju pravo na veto i - tako je blokiran poziv za Kosovo. Svakako ta blokada nije bila od strane Makedonije već od dve države iz regiona koje to ne kriju i javno kažu da su iskoristli mogućnost da blokiraju poziv u saglasnosti sa procedurama i potpisanim sporazumom za tu regionalnu saradnju, rekao je Gruevski. 
 
On kaže da bi se ova situacija dogodila ko god bio organizator u regionu, jer bi veto od te dve države na poziv opet postojao.
 
A, šef kosovske diplomtije Enver Hodžaj kaže da neće učestvovati na ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, u Ohridu, već da će umesto njega učestvovati njegov zamenik Petrit Seljimi.
 
- Neću učestvovati na sutrašnjem ministarskom sastanku. Pošto je Srbija povukla svoju odluku, Kosovo će predstavljati zamenik ministra (spoljnih poslova) Petrit Seljimi, naveo je Hodžaj. 
 
Ohridski samit PSJIE, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je, a predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije" i da "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom". 
 
Samit lidera je otkazan pošto se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano. 
 
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je danas žaljenje zbog odlaganja samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (PSJIE) u Ohridu navodeći da je u pitanju "nepoštovanje principa sveobuhvatnosti i proširenja" i ističe zalaganje za dalji napredak dobrosusedskih odnosa. 
 
- Nepozivanje Republike Kosovo na regionalni samit ne predstavlja doprinos dosadašnjim dostignućima u regionu i saradnji koja je izgrađena tokom više od jedne decenije. Ostavljanje po strani Republike Kosovo u regionalnim incijativama ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i ne služi miru i stabilnosti i procesima evropskih integracija, saopštio je kabinet predsednice. 
 
Ona je pozdravila principijelan stav zemalja koje su odbile da učestvuju na Samitu na kojem nije pozvano Kosovo, jer njegovo isključivanje se ne može shvatiti kao deo proširenja i saradnje.
 
Ističe se i da će Kosovo nastaviti da "gradi dobrosusedske odnose sa Makedonijom, kao dve susedne zemlje koje su ostvarivale primernu saradnju u svim oblastima".
 
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je, u međuvremenu, da je postignut dogovor da bude održan sastanak na ministarskom nivou u "gimnih" formatu, na kojem će i on učestvovati.
 
"Gimnih" formula, koju ministri zemalja EU koriste za neformalne razgovore, znači da su učesnici skupa predstavljeni pod svojim imenom.
 
Ministar Mrkić je objasnio da, prema osnivačkom aktu PSJIE, na samitu mogu da učestvuju samo države članice Procesa.
 
- Kosovo, po prirodi stvari, sve kad bi i bilo država, nije članica. Postavlja se pitanje može li još neko da dođe ko je po nekima država, a po nekima nije. Prema tom osnivačkom aktu, oni nemaju pristup tamo. Ako pričamo da treba da se poštuju propisi i prava, oni zaista nemaju pristup tamo, naglasio je Mrkić.
 
 

Komentari posetilaca