Oliverovi prijatelji pozvali da se u nedelju na mestu ubistva zapale sveće
13/01/2022 13:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 294 |
|

RTV KIM, KoSSev, 13.01.2022. - Prijatelji i saborci Olivera Ivanovića pozvali su građane, da se u nedelju u Kosovskoj Mitrovici, na četvorogodišnjicu njegovog ubistva, na mestu atentata i u vreme kada je ubijen, u 8.15 časova, okupe da zapale sveće.

Saborci Olivera Ivanović veruju da će se ovog puta na obeležavanju godišnjice njegovog ubistva, ispred prostorija nekadašnje stranke čiji je Ivanović bio lider, okupiti više građana nego prethodnih godina.

„I dok se premišljate, samo se setite da se možete naći u istoj situaciji samo zato što se zbog nečega razlikujete ili ne date na sebe“, naveli su na društvenim mrežama.

Za to vreme u Beogradu će se i ove godine za Ivanovića održati protestna šetnja. U nedelju u podne na Andrićevom vencu se održava protest, a potom će učesnici krenuti u šetnju trasom do crkve Svetog Marka i zapaliti sveće. I ove godine protest je pod sloganom „Ko je ubio Olivera?“.

Poziv za šetnju uputilo je više predstavnika opozicionih stranaka.

I lider opozicione Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, uz spot, pozvao je građane da se u nedelju okupe ispred crkve Svetog Marka u Beogradu.

I dok opozicija za nedelju najavljuje protestne šetnje, istog dana se održava i glasanje na referendumu za promenu Ustava Srbije. Opozicija je podeljena između toga da se referendum bojkotuje i da se na glasanje izađe i zaokruži „ne“.

Protestna šetnja za Olivera, kao i blokade zbog protivljenja referendumu, za deo predstavnika opozicije, koji su već najavili bojkot referenduma, predstavljaju bolji način da obeleže ovaj dan nego izlaskom na glasanje.

Plakati sa likom ubijenog Olivera Ivanovića na kojima stoji da „16. januara nema referenduma! 16. januara je šetnja za Olivera Ivanovića“ još ranije su se pojavili na društvenim mrežama.

Protestne šetnje u znak sećanja na Olivera Ivanovića su se i prethodnih godina održavale u Beogradu, kada su građani i deo opozicije slali jednoglasne poruke vlastima – o neophodnosti sprovođenja istražnih radnji, pronalaska i kažnjavanja nalogodavaca i ubica Ivanovića.

Jedna od najupečatljivijih bila je šetnja održana tokom protesta „Jedan od pet miliona“, 2020. godine na drugu godišnjicu atentata.

 

 


Komentari posetilaca