Ombudsman: Ministri i institucije moraju da snose odgovornost
07/05/2019 14:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 604 |
|

RTV KIM, 07.05.2019. - U Prištini je danas održan okrugli sto gde se diskutovalo o važnosti među-institucionalne saradnje po pitanju sprovođenja preporuka Institucije Ombudsmana, upućene javnim institucijama tokom 2018. godine.

Ombudsman Hilmi Jašari ističe da ministri i institucije imaju svoja ustavna i zakonska ovlašćenja, a da oni te obaveze i ovlašćenja ne ispunjavaju.

“Hitno moraju da se preduzmu i odrede mere da se kazne autoriteti koji ne daju odgovornost pred skupštinom, kada se službeno pozovu i kada su u obavezi da daju odgovor na zahtev koje ima Skupština Kosova. Sama skupština mora da skrene pažnju ministrima i institucijama da moraju da snose odgovornost za svoj posao. Meni je problem da tražim od mojih kolega dodatnu aktivnost kada vidimo da predstavnici institucija, ministri izbegavaju sastanak sa nama kako bi preuzeli svoj deo odgovornosti”, ističe Jašari.

Članica komisije za ljudska prava, polnu ravnopravnost, nestala lica i peticije Medžide Mjaku Topali kaže da je kao članica ove komisije veoma uznemirena zbog činjenice da samo od 6% poslanika Skupštine Kosova vrše nadzor onih koji sprovode zakon.

“To je vrlo zabrinjavajuće. Vi dobro znate da poslanici imaju pravo da postavljuju skupštinska pitanja, to je individualno pitanje. Iz tog razloga mi tražimo odgovornost od ministara i pozivamo na izveštavanje. Bilo je uznemirujuće da se tokom sastanaka koje smo imali ministri nisu odazvali na pozive, niti su poslali svoje zamenike“, naglašava ona.

Stalna predstavnica UNDP-a  Aleksandra Rokasalvo kaže da nema načina da Kosovo ide napred ukoliko nema sprovođenja zakona, poštovanja ljudskih prava i pristupa pravdi.

„Iz izveštaja EU o napretku, ombudsperson je nastavio da ojačava svoje kapacitete i mogućnosti kroz nove slučajeveTo je institucija kojoj se najviše veruje na Kosovu, što nije bio slučaj pre deset godina. Treba spoznati i videti veoma veliki posao koji su oni odradili. Bićemo ovde do onog dana dok ne dobijete ključ za EU, nadam se da će to biti veoma brzo“.

Ovaj događaj je podržan od strane Programa Ujedinjenih Nacija za Razvoj (UNDP).

 


Komentari posetilaca