Opština Gračanica bez budžeta za kulturu, omladinu i sport
07/04/2022 10:34|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 261 |
|


Medija centar Čaglavica, 07.04.2022. - Na prvoj redovnoj sednici sednici Skupštine Opštine Gračanica gotovo jednoglasno i bez rasprave ili dodatnih pitanja i obrazloženja usvojene su  sve tačne dnevnog reda. Jedina tačka koja je izazvala polemiku među odbornicima bila je 7. tačka dnevnog reda, koja se odnosila na razmatranje i usvajanje godišnjeg izveštaja o radu Odeljenja za obrazovanje i kulturu za 2021. godinu. 

Predstavljajući godišnji izveštaj direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić, kao jedan od glavnih problema navela je to što je od pre dve godine budžet ovog odeljenja umanjen za oko 95 odsto. 

„Mi smo se u par navrata obraćali samom ministarstvu za informaciju zašto je budžet smanjen,  jer je to drastična razlika. 2020. je budžet bio blizu 930 000 evra međutim prošle i ove godine je smanjen na 27 000 za kapitalne projekte, što je ogromna razlika negde blizu 95, 96 procenata. Zvanični odgovor nažalost nismo dobili osim u nekom neformalnom razgovoru da je to zato što se koristi neka nova formula za obračun budžeta,  gde se ne uzima samo broj učenika nego i neki mnogi drugi kriterijumi po kojima se vrši obračun“, navela je Nićićeva.

Pojedini odbornici SO Gračanica smatraju da je odluka Ministarstva finansija Vlade Kosova da se budžet odeljenja za obrazovanje i kulturu umanji „političko pitanje“.

 „To je veliki problem za samo odeljenje jer bukvalno su sasekli obe noge odeljenju i samom obrazovanju, kulturi i sportu kao da ne postoje na teritoriji opštine Gračanica i to taj odgovor kao i mnoge druge stvari koje smo tražili od centralnih vlasti u Prištini nećemo ni dobiti“, rekao je Dimitijević. 

„Ja bih da predložim da se opština ozbiljnije pozabavi javnim pozivom lično po pitanju problema  budžeta, zašto je ovo ovako i na kraju krajeva da se prozovu jer neulaganje u obrazovanje i kulturu u ovom slučaju srpske zajednice je svesno političko pitanje i o tome treba dobro galamiti“, rekla je Snežana Jovanović.

Pojedini odbornici imali su primedbe  kad je ulaganje Odeljenja za obrazovanje i kulturu u  Sušici i Batusu u pitanju.  Istakli su da je Dom kulture u Sušici zapušten i nesređen, a da Dom kulture u Batusu totalno nefunkcionilan s obzirom da  nema struju, niti radnike.

„Za kulturu nažalost nemamo budžet za omladinu i sport takođe nemamo budžet  i takođe nemamo nijednog upošljenog radnika“, kazala je direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić.

Direktor Odeljenja za omladinu i sport Dušan Cvejić je predstvljajući godišnji izveštaj o radu rekao da ovo odeljenje ima nula evra budžeta, te da ne može da se pohvali ozbiljnijim radom.

„Želim da još kažem da bi u narednom periodu trebali svi da obratimo pažnju što se tiče ovog odeljnja i zajedničkim snagama da stavimo akcenat na ovo odeljenje, akcenat na školski sport jer to je nešto što je za našu omladinu za našu decu najvažnije. Ako želimo da opstanemo na ovim prosotrima moramo malo više truda da uložimo u ovo odeljenje da ne bude da  nas samo interesuju socijalni skučajevi da nas interesuje pomoć drugih ipak trebamo malo da damo podršku i neki vid stimulacije deci koja nas predstavljaju koja se vraćaju sa medaljama, jako uspešni, da i na te ljude trebamo da obratimo pažnju jer su možda oni najbolji promoteri naše opštine i deca za koju se mi u stvari i borimo“, rekao je Dušan Cvejić.

Odbornici SO Gračanica između ostalog usvojili su i zahtev Eparhije raško-prizrenske da joj se dodele dve parcele opštinskog zemljišta na korišćenje, jedna u Novom Badovcu, a druga u Lapljem Selu na period od 99 godina.  

 

 

 


Komentari posetilaca