Opština Podujevo: Niko od naših predstavnika nije zvanično učestvovao na obredu
01/12/2023 13:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 105 |
|

KoSSev, 01.12.2023. - Želimo da obavestimo javnost da Opština Podujevo i niko od njenih predstavnika nije zvanično učestvovao na tom obredu. Svako ko može istovremeno da ima i druge funkcije, predstavlja samog sebe i ništa više, oglasila se Opština Podujevo nakon ovonedeljnog upada u Hram Svetog arhangela Mihajla koji se nalazi u njihovom rejonu.

Poručili su da su se „pažljivo osvrnuli“ na reakciju Eparhije raško-prizrenske, i to naročito u delu gde se navodi da je i jedan opštinski zvaničnik učestvovao u obredu koji je u četvrtak u ovoj pravoslavnoj crkvi u selu Rakinica organizovao Albanac Nikola Džufra, a koji se predstavlja kao pravoslavni sveštenik.

Osim što su odmah iz Opštine kazali da ni jedan njihov prestavnik nije zvanično predstavljao ovu lokalnu samoupravo, istakli su i da:

„Svaka zvanična aktivnost Opštine i njenih delegiranih predstavnika objavljuje se javno i uz službeno saopštenje. U drugim okolnostima, niko ne može zastupati opštinu i njen zvanični stav“.

U saopštenju su dodali i da je njihova opština „primer međuverskog života“. Ujedno, za njih je „nezamislivo“ da se albanizuju ili posrbe crkve, džamije i drugi verski objekti.

„Oni pripadaju zajednicama njihovih vernika na Kosovu. Mi ne povezujemo verska uverenja sa etničkom ili nacionalnom pripadnošću“, ističu iz Opštine Podujevo.

Na kraju su naglasili da u Podujevu do sada nije bilo međuverskim problema, pa im to pokazuje, kako su kazali „izveštačenost tog reagovanja i pokušaja da se u tu aktivnost uključi institucija naše opštine“.

Građane su pozvali da ostanu mirni, da nastave da budu „primer međuverskog i međunacionalnog suživota“ i da ne preduzimaju „radnje koje ne pomažu Republici Kosovo“.

Iako se saopštenje Opštine ticalo isključivo reakcije, kako su oni kazali, pravoslavne eparhije u kojoj je Eparhija navela da će zatražiti od nadležnih da razjasne učešće predstavnika opštine Podujevo, izostavili su to da je o navodnom učešću predstavnika Opštine zapravo prvi izvestio Nikola Džufra.

„Ovom istorijskom događaju u crkvi koja je stara oko 500 godina, prisustvovali su predstavnici Opštine, Konzervativne stranke, kao i predstavnici raznih uverenja“, naveo je on tada na Fejsbuku.

Ovaj je Albanac, koji se predstavlja kao pravoslavni sveštenik, zajedno sa grupom ljudi u utorak ušao u crkvu svetog Arhangela Mihaila te saopštio da je osnovao „Albansku nacionalnu crkvu“, promenio naziv ovog verskog objekta SPC i stavio nov katanac na vrata.

Njegov postupak naišao ja na žustre reakcije SPC na Kosovu, zvaničnog Beograda i pojedinaca. Zvanična Priština se o ovome nije oglašavala.


Komentari posetilaca