Optužnica protiv pet pripadnika OVK
23/05/2013 18:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 675 |
|

Euleks policija danas je u koordinaciji s jedinicom za specijalne operacije Policije Kosova uhapsila pet osumnjičenih za ratne zločine u pritvorskom logoru OVK, saopštila je misija EU. Pet osoba je osumnjičeno da su zlostavljali civile u pritvorskom centru OVK u Likovcu (opština Srbica), a protiv jedne osobe je pokrenuta istraga za ubistvo jednog civila. Hapšenje je izvršeno po nalogu pretpretresnog sudije Osnovnog suda u Mitrovici. Nešto ranije, portal Koha.net objavio je da je Specijalno tužilaštvo Kosova danas podiglo optužnice protiv nekoliko bivših pripadnika OVK iz Drenice, među kojima je i Suljejman Seljimi, bivši komandant OVK, sada ambasadora Kosova u Tirani. Među optuženima su i Fadilj Demaku, poslanik Skupštine Kosova i Sami Ljuštaku, predsednik opštine Srbica. Oni su optuženi za torturu, nasilje i zlostavljanje civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1998-99. godine.

 

 

Hapšenja zbog ratnih zločina, na optužnici i ambasador
 
 
Euleks policija u saradnji sa jedinicom za specijalne operacije Kosovske policije (ROSU) uhapsila je danas pet osoba koje su osumnjičene da su počinile krivično delo ratnog zločina.
 
Među uhapšenima iz tzv. "Dreničke grupe" je, kako prenose prištinski elektonski mediji, i visoki zvaničnik Tačijeve DPK, predsednik opštine Srbica i nekadašnji komandant OVK Sami Ljuštaku.
 
Prema navodima medija, optužnicom je obuhvaćen i Suljejman Seljimi, bivši komandant OVK, sada kosovski ambasador u Tirani.
 
Euleks je saopštio da je petorka osumljičena da je počinila krivična dela ratnih zločina u vidu povreda telesnog integriteta i ugrožavanja zdravlja civila u pritvorskom centru OVK u Likovcu u opštini Srbica na severu Kosova. 
 
Protiv jedne osobe je pokrenuta istraga za ratni zločin ubistva jednog civila, a hapšenja osumnjičenih su izvršena po nalogu pretpretresnog sudije Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici. 
 
Specijalni tužilac Euleksa iz Kancelarije specijalnog tužilašva Kosova istražuje slučaj, dodaje se u saopštenju.
 
Kako piše portal Koha.net, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice protiv nekoliko bivših pripadnika OVK iz Drenice, Suljejmana Seljimija, bivšeg komandanta OVK, sada kosovskog ambasadora u Tirani, poslanika Skupštine Kosova Fadilja Demaku i predsednika opštine Srbica Sami Ljuštakua.
 
Prema portalu, podignute su optužnice i protiv neimenovanog telohranitelja premijera Hašima Tačija, zatim Sabita Gecija, kao i Sahita Jašarija, Ismeta Hadže i nekih drugih. Oni su optuženi za torturu, nasilje i zlostavljanje civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1998/99 godine.
 
Ljuštaku je, od 1999. godine u nekoliko navrata bio hapšen tokom raznih istraga. Neposredno posle divljanja albanskih demonstranata 2004. godine, bio je uhapšen pod optužbom da je jedan od glavnih organizatora nasilja.
 
Portal "Ekspres" je objavio da je Ljuštaku zadržan u pritvoru, što je potvrdio i njegov advokat Adrijan Koci.
 
 
 

Komentari posetilaca