Osloboditi Kosovo od izolacije
14/02/2018 13:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 996 |
|


Čaglavica, 13.02.2018. - Kosovo treba što pre da ratifikuje sporazum o demarkaciji grnice sa Crnom Gorom kako bi svoje građane oslobodilo izolacije i omogućilo im da putuju bez viza, zaključeno je na debati “Vizna liberalizacija na Kosovu” koja je održana u Medija centru u Čaglavici. Drugi uslov koji se odnosi na odlučniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala takođe je ključan, ali je po nekima i problematičan,  jer nije jasno definiosan.

„Kosovo je ostvarlo veliki uspeh time što je ispunilo 93 od 95 uslova za dobijanje vizne liberalizacije, međutim još uvek ostaju dva važna pitanja bez kojih građani Kosova neće moći da putuju bez viza“ rekla je Katerina Lopo politička službenica u Kancelariji Evropske unije na Kosovu.

Evropska Unija po njenim rečima nije srećna što se kasni sa ratifikacijom sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i što nema odlučnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.  

“Trenutna situacija je vrlo komplikovana, rekla bih da treba da postoji neki rad u skupštini da bi se ovo omogućilo, ali nije baš lako. Kada smo 2016 godine mislili da će se ova dva uslova ispuniti i da ćemo govoriti o viznoj liberalizaciji, nažalost to se nije desilo. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je vrlo složena stvar, treba da postoji snažna politička volja za sistemsku borbu protiv korupcije, niko ne može da bude nedodirljiv”, rekla je Lopo.

Bivša ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova Mimoza Ahmetaj rekla je da Kosovo treba da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, jer ovako kako je sada  drži u izolaciji sve gradjane Kosova.

“Ono što očekujem i na šta sam uvek apelovala u vreme svog mandata jeste da bi Skupština Kosova trebalo da ratifikuje sporazum o razgraničenju, a poslednjih dana čujemo razne varijante pronalaženja rešenja. Oni koji najviše pate i koji su u izolaciji, jesu sami građani Kosova, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili versko opredeljenje. Ratifikacija ovog sporazuma otvorila bi put ka postizanju cilja”, kazala je Ahmetaj .

Ekspertkinja za praktične politike iz Severne Mitrovice Milica Andrić smatra da su uslovi koji su postavljeni Kosovu, posebno preostala dva koja se odnose na demarkaciju sa Crnom Gorom i borbu protiv organizovanog kriminala i koruopcije nisu realni.

 “"Crna Gora ima bilateralni problem. Srbija ima bilateralni problem sa Bosnom, Hrvatskom i Bugarskom. Znači, Srbija ima tri bilateralna spora, a to za nju nije bio uslov. Hrvatska i Slovenija i dalje imaju bilateralni spor i to isto nije bio uslov. Tako da je demarkacija jedan jako čunad uslov... Drugi uslov je takođe problematičan.. U redu je da Kosovo treba da se bori protiv korupcije, ali on sa sobom ne nosi jasne indikatore, piše “ojačana borba protiv korupcije” i kada vi tako definišete uslov, sva kontrola je na vama, ne može ona druga strana da vam dokaže da li je uspešno ili nije”, kazala je Milica Andrić.

Jeta Krasnici iz Kosovskog demokratskog isntituta smatra da Kosovo nema vremena za gubljenje i da je potrebno postići politicki konsenzus posebno oko pitanja koja su od nacionalnog interesa.

“Nije na meni da kažem da li je trenutna verzija Sporazuma o razgraničenju, koja je sklopljena i potpisana između Kosova i Crne Gore tačna ili netačna. Ono što meni ostaje je da zahtevam i kažem da politička scena mora ostaviti po strani inate ili svakodnevne političke teme i da vidi kako da napreduje jer ćemo time pokazati da je Kosovo kao država spremno da uspostavi interni politički konsenzus za pitanja koja su od nacionalnog interesa ili visokog državnog značaja” rekla je Jeta Krasnići.

Debatu na temu "Vizna liberalizacija za Kosovo" uz podršku UNMIK-a organizovao je Medija centar u Čaglavici.

 

 


Komentari posetilaca