Osmani: Nećemo prihvatiti predloge koji Kosovo čine nefunkcionalnim
31/01/2022 12:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 303 |
|

RTV KIM, Beta, 31.01.2022. - Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo "nikada neće prihvatiti modele koji bi Kosovo mogli da pretvore u nefunkcionalnu državu kao i da takvi predlozi kosovskoj strani nikada nisu predstavljeni od međunarodne zajednice".
Najavila je da će se danas oko 16.00 sastati sa izlasnikom SAD za dijalog Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izlasnikom EU Miroslavom Lajčakom.
 
„Želim da pojasnim da predlozi o kojima govorimo nikada nisu predstavljeni našoj strani, odnosno institucijama Kosova. Veliki problem je što su upravo predstavnici Kosova potpisali štetne sporazume koji su Zajednici srpskih opština dali izvršna ovlašćenja. Moramo da kažemo realnost jer je crno-bela, to je potpisao bivši premijer Kosova i kao takvo se mora preuzeti odgovornost“, rekla je Osmani.
 
Ona je dodala da tendencije da se govori o odgovornosti međunarodne zajednici ne čine čast Kosovu.
 
"Kao predstavnici Republike Kosovo, odlučni smo da ne dozvolimo da se u našoj zemlji primenjuju modeli koji bi našu državu učinili nefunkcionalnom. Čuli ste od američkog ambasadora i gospodina Eskobara da je zapravo njegov zahtev da se ne primenjuju modeli koji bi sever Kosova pretvorili u novu Republiku Srpsku, tako da nisu potrebna nikakva izvršna ovlašćenja. Istovremeno naši stavovi u vezi sa Asocijacijom (ZSO) su jasni i nikome nisu iznenađenje", rekla je Vjosa Osmani.
 
Premijer Aljbin Kurti je rekao da je poštenije da iznesu svoje stavove posle sastanka sa Eskobarom i Lajčakom.

Komentari posetilaca