Osmani: Pravda za ubijene u Račku
15/01/2024 15:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 248 |
|

RTK, Kim, 15.01.2024. - Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik parlamenta Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti danas su u Račku u Štimlju odali počast stradalima u Račku pre dvadesetpet godina.

Osmani je zatražila je pravdu za ubijene u ovom “jezivom zločinu nad nedužnim civilima”.

„25 godina posle rata i posle masakra u Rečku. Ovde smo ne samo da odamo počast žrtvama Miloševićevog genocidnog režima, već da ponovimo naš poziv na pravdu. Pravda daje smisao miru, slobodi i neophodna je za pomirenje. I danas smo tu da odamo počast stradalima, svima onima koji su brutalno masakrirani od strane Miloševićevog režima, čineći tako zločine protiv čovečnosti. Ovde smo da ponovo zahvalimo ambasadoru Vilijamu Vokeru što je postao glas žrtve kada u jednom trenutku nismo imali glas. Kada nam je bila potrebna zaštita demokratskog sveta, masakr u Rečku je internacionalizovao pitanje Kosova“, rekla je ona.

Osmani je istakla da “režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića, osim što negira masakr, hapsi i muči one koji stavljaju cveće na grobove dece stradele u ratu”.

Konjufca: Ovo je bio jedan od najsurovijih akata Srbije prema Kosovu

Predsednik parlamenta Kosova Gljauk Konjufca rekao je da je ovo jedan od najsurovijih akata Srbije prema Kosovu.

„Ovo je bio jedan od najsurovijih akata srpskog režima, a takođe je označio crvenu liniju za demokratski svet, što je kasnije donelo i NATO bombardovanju, a to je otvorilo put za potpuno oslobođenje Kosova. Posle Rečka, demokratski svet je shvatio da je jezik koji Srbija zna je jezik sile, jer rat i masakri koji su se vršili širom Kosova neće prestati. Zato ćemo se uvek okupljati ovde, da se setimo stradalnika u Račku, ali i svih ostalih koji su pokušavali da zaštite civilno stanovništvo Račka“, istakao je on.

Kurti: Masakr u Rečku šokirao je međunarodno mnjenje

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je “masakr u Rečku šokirao međunarodno mnjenje”, te doveo do intervencije NATO-a.

„Masakr u Račku ovde pre 25 godina, gde je ubijeno 45 albanskih civila, šokirao je međunarodno javno mnjenje, ali i svetsku diplomatiju i učinio da je vojna intervencija NATO-a neophodna da se zaustavi genocid Srbije na Kosovu. Kada se desio masakr u Rečku, ambasador Vilijam Voker kao vođa misije OEBS-a na Kosovu došao je ovde kod meštana i reko istinu, rekao je da je ovo masakr i zločin protiv čovečnosti. Znamo da je istina najveći neprijatelj diktatora i šovinista, tako da je ambasador Vilijam Voker do danas najnapadnutija i najomraženija ličnost u Srbiji, u kojoj i dalje dominira autoritarni režim, bivši ministar informisanja iz tog vremena danas je predsednik Srbije“, rekao je on.

Godišnjici ubistava u Račku prisustvovao je i bivši šef Verifikacione misije OEBS-a za Kosovo Vilijam Voker. On je rekao je da je došao da oda počast stradalima u masakru u Račku.

Hovenijer: Neka niko ne zaboravi ili negira šta se dogodilo u Račku

Na ubistvo albanskih civila u Račku danas je podsetio i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

“Neka niko ne zaboravi ili negira šta se desilo u Račku, niti zašto su SAD i naši saveznici stali u odbranu naroda Kosova. Dobro se sećam tog dana”, napisao je Hovenijer na društvenoj mreži X.


Komentari posetilaca