Osmani: Suspenzijom viza za građane Kosova potpuno se ubija dijalog
30/08/2023 13:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 119 |
|

Medija centar Čaglavica, 30.08.2023. - Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da bi suspenzija viza za građane Kosova potpuno ubila dijalog između Kosova i Srbije. Osmani je ovo izjavila komentarišući poruku francuskog predsednika Emanuela Makrona o preispitivanju obaveze koje je njegova zemlja preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za Kosovo i Srbiju. 

„To je način da se jednom zauvek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda preduzma takve mere, a to su kaznene mere prema narodu Kosova. Oni nisu protiv nijednog lidera, nisu protiv politike, oni su protiv naroda Kosova. I takva kazna bez presedana, koja bi bila velika nepravda za narod Kosova, rezultirala „smrću“ dijaloga. Niko nema mandat da ide u Brisel, kada se kažnjava narod Kosova“, rekla je Osmani. 

Osmani je podsetila i da je Kosovo 10. jula u Briselu postiglo sporazum sa Evropskom unijom za deeskalaciju situacije napomenuvši da sporazum predviđa smanjenje prisustva kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu, što je, kako je rekla, Kosovo učinilo i dodala da se radi na organizovanju novi izbori. 

UNMIK će nastaviti da se zalaže za obnovu saradnje i za pristup ovom pitanju koji je usmeren na žrtve i utemeljen na ljudskim pravima, u bliskoj saradnji sa porodicama i svim relevantnim akterima, zaključuje se.

 

 


Komentari posetilaca