Osmani o izborima na severu: Srpski građani dobili pretnje da ne glasaju
24/04/2023 15:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 232 |
|

Kim, 24.04.2023. - „Kontinuirano i otvoreno zalaganje Srbije da ometa sprovođenje slobodnih izbora u Republici Kosovo protivno je duhu i slovu poslednjeg sporazuma postignutog u Briselu, zajedno sa planom sprovođenja“, navela je predsednica Kosova Vjosa Osmani povodom jučerašnjih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Osmanijeva se zahvalila i građanima koji su glasali, uprkos, kako je navela, nezakonitoj intervenciji Srbije i njenih kriminalnih struktura da tako nešto onemoguće.

„Kao rezultat ovih kriminalnih radnji, mnogi srpski građani ovih opština su dobili pretnje i ucene kako ne bi učestvovali u izbornom procesu i na taj način ne bi mogli da izraze svoju političku volju da biraju svoje lokalne predstavnike“.

Osmanijeva se danas sastala sa predsednikom Centralne izborne komisije Krešnikom Radonjićijem.

„Čestitam Centralnoj izbornoj komisiji na urađenim pripremama koje su omogućile realizaciju procesa glasanja za vanredne opštinske izbore u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Zahvaljujem se i svim bezbednosnim institucijama na profesionalnom radu, koje su obezbedile mirno i bezbedno okruženje tokom izbornog procesa, koji je odložen sa decembra 2022. na april 2023. godine“, navela je Osmanijeva nakon razgovora sa predsednikom CIK-a.

Međutim, Srbiju je ovom prilikom optužila za mešanje u izborni proces na severu Kosova.

„Ovakvom pristupu Srbije trebalo bi da se suprotstavi ceo demokratski svet, jer istovremeno predstavlja i akt protivpravnog spoljnog mešanja, delo koje se kažnjava nizom međunarodnopravnih akata. Institucije Kosova će pojačati napore i staće uz sve građane u četiri opštine severa Kosova, kako bi ih zaštitile od pretnji ilegalnih struktura“, navela je ona u saopštenju za medije.

Ona je istakla da su kosovske institucije „omogućile građanima da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova“, te poručila da „kriminalne grupe kojima rukovodi Srbija ne mogu da diktiraju ustavne i pravne procese u Republici Kosovo“.

 

 


Komentari posetilaca