Osmani u Albaniji: Glavni cilj integracija u evroatlantsku porodicu
04/09/2023 12:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 106 |
|

Kim, 04.09.2023. - Predsednica Kosova Vjosa Osmani boravi u Albaniji gde se sastala sa predsednikom ove zemlje Bajramom Begajem. Na zajedničkom sastanku Osmanijeva se, kako se navodi iz njenog kabineta, zahvalila Albaniji na podršci Kosovu u svim "fazama napora za slobodu, nezavisnost i izgradnju države".

Osmanijeva je navela da je potrebno povećati stalnu i preliminarnu koordinaciju u spoljnoj politici u odnosu na zajedničke interese Kosova i Albanije, ali i regiona i šire.

„Kosovo i Albanija imaju jedinstvenu istorijsku, kulturnu i nacionalnu vezu, ta veza je jaka i neraskidiva. Suočeni sa izazovima, moramo ostati ujedinjeni, fokusirajući se na naš glavni cilj: integraciju naših zemalja u evroatlantsku porodicu“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, Kosovo je posvećeno jačanju svoje međunarodne pozicije, stavljajući u prvi plan cilj novih priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama. Stoga je iznela potrebu za kontinuiranom podrškom Albanije.

„Ovaj izazov zahteva posvećenost i sinhronizovane akcije za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama. Kao i u prošlosti, očekujemo da Albanija bude naš glas u zemljama i na forumima u kojima još nismo deo“.

Osmani je pomenula članstvo u Savetu Evrope, NATO-u, EU, ali i drugim međunarodnim organizacijama.

„Članstvo Kosova u NATO-u kao dugoročni cilj i što pre uključivanje u NATO program Partnerstvo za mir su garancije mira i bezbednosti u regionu i na našem kontinentu. Činjenica da je Albanija već članica NATO-a stvara veću bezbednost u čitavom našem regionu, a posebno na Kosovu“, istakla je ona. 

U saopštenju se dalje navodi da je u vezi sa političkim i bezbednosnim dešavanjima, Osmanijeva navela da Kosovo, i pored otvorenog bezbednosnog i institucionalnog izazova od strane Srbije, nastavlja da bude posvećeno procesu dijaloga.

"Njegov konačni rezultat treba da bude međusobno priznavanje i očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Republike Kosovo!", zaključuje se u saopštenju Predsedništva Kosova dostavljenog medijima.

 


Komentari posetilaca