Oštetili površinski kop "Kosovo - Obilić" za milion evra
23/05/2013 20:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 827 |
|

 

Beogradska policija lišila je slobode dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i oštetili javno preduzeće površinski kop "Kosovo - Obilić" za više od milion evra. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, slišeni su slobode bivše odgovorno lice JP "Površinski kopovi Kosovo - Obilić D. R. (57) i odgovorno lice privrednog društva "Plodoprom" DOO iz Beograda R. B. (50). 
- Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni oštetili JP PK ''Kosovo-Obilić'' za više od milion evra, navodi se u saopštenju.
 
Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni D.R. u svojstvu odgovornog lica JP "Površinski kopovi" Kosovo - Obilić, bez odluke Upravnog odbora JP PK "Kosovo-Obilić" i odluke Upravnog odbora "EPS", u kome navedeno privredno društvo posluje kao zavisno preduzeće, septembra 2004. godine, sa osumnjičenim R.B, zaključio ugovor o zakupu parcele čiji je vlasnik PD "Plodoprom" DOO iz Beograda, navodi se u saopštenju. 
 
- Na osnovu preuzetih obaveza iz ugovora, JP PK ''Kosovo-Obilić'' je obavljalo plaćanje zakupa navedene parcele od 1.500 evra mesečno, a uz to je preuzelo obavezu i izgradilo poslovni objekat površine 1.000 metara kvadratnih na navedenoj parceli, koji će nakon isteka zakupa 2014. godine, postati vlasništvo firme ''Plodoprom'' DOO iz Beograda, stoji u saopštenju. 
 
MUP ukazuje da su na taj način osumnjičeni oštetili JP PK "Kosovo-Obilić" i istovremeno pribavili protivpravnu imovinsku korist firmi "Plodoprom" DOO iz Beograda u iznosu od 52.579.610 dinara.
 
- Osumnjičeni D. R. je suprotno planu izdvajanja sredstava za finansiranje sponzorstva i donacija, usvojenom od strane upravnog odbora JP ''EPS'', od početka 2008. godine do kraja 2010. godine, za navedene namene, isplatio 63.194.749 dinara, više nego što je bilo odobreno, zaključuje se u saopštenju.
 
MUP Srbije navodi da ovo nastavak akcije na suzbijanju zloupotreba u javnim preduzećima, a koja je sprovedena u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu. 
 
 

Komentari posetilaca