Osude skrnavljenja spomenika u Kišnici
27/12/2021 11:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 242 |
|

RTV KIM, 27.12.2021. - Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić osudila je skrnavljenje, uništavanje i lomljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici. Oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U saopštenju prof. Šubarić se navodi da je "jučerašnja vest o vandalizmu na pravoslavnom groblju u Kišnici uznemirila, uplašila i razočarala, te da nas takvi incidenti vraćaju u prošlost".

„Želeli smo da verujemo da su ovakvi prizori iza nas, ali nas neko konstantno vraća nazad kao društvo i to veoma uporno i tendenciozno čini. Sakralni lokaliteti srpskog naroda i imovina Srpske pravoslavne crkve i dalje su meta vandala i ekstremista. Poruke koje su poslate ovakvim sramnim i istovremeno tužnim činom su nama jasne, ali mi na te poruke nećemo odgovarati nikako drugačije nego čvrstom verom da nas ovakve stvari neće pokolebati“, navodi se i dodaje:

„Razočarani jesmo, ali iznenađeni nismo. I pored svega, mi ćemo nastaviti da gradimo našu Gračanicu za sve ljude, bez bilo kakvih etničkih, verskih i kulturnih razlika. Veličina i bogatstvo Gračanice se ogleda u njenoj multikulturalnosti i ovakvi postupci to neće moći da pokvare“, napisano je u saopštenju.

Šubarićeva je naglasila da je istraga u toku, te da se nada da će "nadležni preduzeti sve potrebne mere i istražne radnje kako bi se ovaj slučaj rasvetlio, što je osnovni preduslov za dalju prevenciju ovakvih nedela".

Ministarstvo kulture i informisanja: Vandalski čin

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije takođe je oštro osudilo vandalski čin uništavanja nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici, navodeći da su ti napadi "upereni protiv srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno su u najdubljoj suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama".

"Reč je o pokušaju da se nasiljem i bezumljem unese strah među Srbe koji žele da ostanu u svojim kućama", dodaje se na Instagram nalogu Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovog puta apeluje na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke i ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu baštinu.

 


Komentari posetilaca