Osumnjičenom da je pretio novinarki N1 određen kućni pritvor
10/07/2019 14:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 592 |
|

N1, RTV KIM, 10.07.2019. - Osumnjičenom da je pretio novinarki N1 Zani Cimili određena je mera zabrane napuštanja stana, uz zabranu da, tokom trajanja mere, koristi internet.

Osumnjičeni je, kako saznajemo, upozoren da će mu, ukoliko prekrši meru zabrane, biti određen pritvor. Predlog za pritvor je odbijen, kako je rečeno, jer se blažom merom može obezbediti nesmetano vođenje postupka.

Policija je u subotu uhapsila V.N. (33) iz Bečeja zog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Podsetimo, reporterki televizije N1 sa Kosova Zani Cimili upućene su, posredstvom društvenih mreža, pretnje uperene ka ugrožavanju njenog fizičkog integriteta kao i integriteta njene porodice.

Mera zabrane napuštanja stana može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija ali najduže dok ne istekne vreme izdržavanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi, saopšteno je iz Višeg suda. Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja.

Osoba koja je pretila našoj reporterki Zani Cimili napisala je u komentaru da joj je "životna želja da ubije Albanca, čak i albansko dete", kao i "da se nada da će izbiti novi rat na Kosovu u kojem će Albanci moći da osete srpski gnev".

N1 najoštrije osuđuje ovaj zastrašujući govor mržnje i pretnje reporterki N1 koja svoj posao obavlja profesionalno i odgovorno. Pretnje Zani Cimili, kao i ostalim novinarima N1 nisu pretnje samo pojedinačnim novinarima već pretnje slobodi govora i slobodi medija kao fundamentalnim demokratskim pravima.

 


Komentari posetilaca