Otadžbina: Uzurpiranje srpskih crkava otkriva namere velikoalbanske politike
05/12/2023 13:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 67 |
|

Kim, 05.12.2023. - Uzurpiranje i navodno obavljanje službe albanskog pravoslavnog sveštenika Nikole Džufke u crkvi Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakitnica kod Podujeva otkriva prave namere velikoalbanske ekspanzionističke politike. Ceo događaj, iz priloženog se vidi, odrađen je uz podršku separatističkih vlasti u Prištini, saopštio je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

„Nešto ranije imali smo posetu nemačkog ambasadora iz Prištine manastiru Dečani gde on u svojoj izjavi kaže da je posetio kosovski manastir koji je pod zaštitom UNESКO-a, zaboravljajući pri tom da je to svetinja Srpske pravoslavne crkve. Očita je namera i ovih u Prištini, kao i onih iz Tirane da zaposednu srpske manastire u južnoj srpskoj pokrajini. Stoga je i čudnovato i neobično priznanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve samo otvorilo put da se i srpski manastiri na Кosovu i Metohiji nađu u tuđim rukama, poput onih u Severnoj Makedoniji“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove organizacije.

U tekstu se dodaje kako je reakcija Eparhije raško-prizrenske na ovaj događaj „interesantna“.

„Ona kaže da je Nikola Džufka samozvani sveštenik i ne pripada sestrinskoj albanskoj pravoslavnoj crkvi. Možda je to i tako, a možda i nije (…) Ono što je zanimljivo jeste da Eparhija u više navrata ponavlja da je albanska pravoslavna crkva sestrinska i prijateljska koja šalje veliki broj vernika da posećuju srpske manastire širom Кosova i Metohije. Još i kaže, što pomalo deluje neverovatno, da se zbog njih obavlja i liturgija na albaskom jeziku“, navedeno je.

Iz „Otadžbine“ su saopštili i da je „smenom i odlaskom blaženopočivšeg vladike Artemija Radosavljevića (…) prostor južne srpske pokrajine i samu eparhiju napustilo 135 srpskih monaha i monahinja“.

„To je više nego što ima, recimo, Bugarska pravoslavna crkva. U odbrani Кosova i Metohije samo rukovodstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i vrh države moraju da nađu način da se ovaj sukob prevaziđe da bi se najveći broj monaha i monahinja vratio u srpske svetinje na Кosovu i Metohiji. Njihov povratak sigurno je da bi uticao da odbrana srpskih svetinja bude mnogo jača“, dodali su autori saopštenja.

Oni su primetili da je „Acu Srbinu“ u interesu da „sve ono što ima miris tamjana napusti Кosovo i Metohiju, a ne da se vraća“.

„Uostalom, za njegovo vreme više od 40 hiljada Srba je napustilo Кosovo i Metohiju. Napori predsednika Srbije da se to zaustavi su nikakvi. Čak i kaže – šta to ima veze, sele se i Albanci“, navedeno je.

Iz „Otadžbine“ su poručili i da je „zadatak Eparhije raško-prizrenske da predseniku Srbije ukaže da odlaskom Srba iz južne srpske pokrajine gubi i srpska država a gubi i Srpska pravoslavna crkva“.

„Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije ‘Otadžbina’ ne očekuje od srpske crkve da održi nikakve opozicione manifestacije, ali se nada da će ona imati toliko smelosti da vlastima kaže da se bez Srba na КiM teško može odbraniti južna srpska pokrajina“.

Iz ove organizacije podsećaju da nikada nije realizovana ideja da se u mestu Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok izgradi zajednička srpsko-ruska pravoslavna crkva.

„Na nesreću svih nas, ideja nije realizovana jer je vladika raško-prizrenski Teodosije to sprečio govoreći da taj manastir treba da prihvati raščinjenog vladiku Artemija što je bila notorna neistina. Posle takvih izjava Ruska pravoslavna crva je odustala od ove ideje, ne želeći da kvari odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, navedeno je.

„Danas je na tom mestu Vlada Кosova, uz saglasnost ondašnjeg člana vlade i predsednika ‘Srpske liste’ Gorana Rakića i uz blagoslov predsednika Srbije, izgradila je ogromnu vojno-policijsku bazu koja je tek nešto manja od one u Bondstilu“.

„O svemu ovome kako smo branili Кosovo i Metohiju najbolji sud daće vreme i istorija. Oni su najbolje sudije za svakog od nas“, zaključeno je u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

 

 


Komentari posetilaca