Otvaranje izlozbe sa Likovne kolonije Vidovdan 2023 i dodela nagrada
23/06/2023 11:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 154 |
|

Medija centar Čaglavica, 23.06.2023. - U Galeriji Doma kulture „Gračanica“ u petak 25. juna od 20 časova u organizaciji gračaničkog Doma kulture i Galerije umetnosti Priština održaće se izložba radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Vidovdan 2023“ i uručivanje nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2023. godinu koji je radio u sastavu mr Petar Đuza redovni profesor slikarstva u penziji, Maja Todić master slikar, „Longin“ za 2023. godinu dodeli slikaru Savi Rakočeviću iz Peći za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

„Osobit karakter likovne poetike Save Rakočevića duboko je ukorenjen u kulturno nasleđe Srbije. Njagovu umetničku ličnost i duhovne naslage formirao je u velikoj meri njegov zavičaj, Кosovo i Metohija, blizina Pećke patrijaršije i Visokih Dečana, kako i sam potvrđuje; „Pećka patrijaršija i Visoki Dečani su za mene bile škole bez diploma i bez određenog trajanja u kojima sam osetio i naučio o tami i svetlosti, o boji i materiji, o lepoti i nekog tek pronađenog zvuka boje…“ Teme njegovih slika pokreću neka egzistencijalna pitanja, razmišljajući o čoveku -pretku, njegovoj prirodi i nebu, neopterećenosti tekstovima, ideologijama, religijama, povezujući se sa njim kroz svoj savremeni izraz stvorio je slikarstvo bez odgovarajućih uzora, novi i specifičan svet simbola, magije i snoviđenja. Slikarstvo kao istina i snaga koja ga je održala“, ističe se u obrazloženju žirija.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji dodeljuje se Nikoli Iliću iz Lepine.

„Na platnima Nikole Ilića egzistiraju iskustvo grafičara u sadejstvu sa gestualnim dinamičnim reljefnim impulsima. On tvori zapretane komplekse, nemirne intime sopstvenosti, i slobode kao vrhovnog principa kojem teži“, naveo je žiri.

„Slikarski opus likovne kolonije „Vidovdan 2023“ jasno potvrđuje iskreno proživljen susret umetnika sa prostorom, događajima i ljudima u Gračanici. On produkcijski predstavlja artikulisani izraz doživljenog iz neposredne blizine, i odgovore na pitanja koja su postavljali sebi dolazeći na Кosovo i Metohiju. Znatiželja umetnika i duhom uzvišena energija koja je vladala među umetnicima, iznedrili su zamašan broj dela osobitih refleksija..”, piše u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

 

 


Komentari posetilaca