Otvaranje Srednjovekovnog tematskog parka jula meseca
09/06/2021 14:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 624 |
|


Medija centar, 09.06.2021. - U Gračanici u neposrednoj blizini manastira Gračanica privodi se kraju izgradnja srednjovekovnog tematskog parka. Boban Petrović pre dve godine odlučio je da na svom imanju započne izgradnju ovag parka uz podršku organizacije „Svis kontakt“ i ličnim sredstvima.

„Bio je poziv za novi turistički proizvod, odnosno novu turističku atrakciju i jedna od ideja je bila da, pošto smo krenuli još dok sam radio u Turističkoj organizaciji da promovišemo srednji vek, da brendiramo srednji vek kroz viteški festival „Šild“, da celu tu priču proširimo i da napravimo neko mesto gde će to udruženje svakog dana da prezentuje srednjovekovne viteške zanate, veštine i sve ono što može da pruža, da kažemo, svakodnevni život u srednjem veku i da to ovako bude prikazano turistima i lokalnim posetiocima“, rekao je Boban Petrović.

Objekat se prostire na površini od oko 700 kvadratnih metara. U kompleksu od drveta nalaze se kula, krčma i kovanica. Park je namenjen za decu pa sadrži i tri manje kule, kao i deo koji je predviđen za streličarstvo.

„U samom parku nalazi se kovačnica, kula na tri sprata u kojoj će na dva sprata biti mini muzej replika srednjovekovnih oružja, oruđa, oklopa, spisa srednjovekovnih, raznih alata za kovanje novca. Takođe ćemo na prvom spratu kule imati kancelariju udruženja „red zmaja“ i srednjovekovnu krčmu. Ovaj deo gde se mi nalazimo biće viteška arena, streličarsko dvorište, bacanje koplja i sekira i ovaj ovde deo gde su tri manje kule koje su povezane on će biti za decu gde će moći da se igraju dok su im roditelji u kafiću“, rekao je Boban Petrović.

Park je edukativno zabavnog karakretra pa će njegovi posetioci pored izložbe srednjovekovnih alata, oružja, oruđa, oklopa i odora imati priliku da i sami sebi iskuju suvenir.

„Turisti i uopšte posetioci će moći da vide kako izgleda kovački zanat pošto ćemo i to u neko naredno vreme da pripremimo. Takođe, moći će sami da iskuju novac kralja Milutina za sebe, a moći će i da kupe gotov novac. Tu će u kovačnici biti jedna mini prodavnica suvenira onoga što će proizvoditi udruženje „Red zmaja“, uglavnom. Takođe, moći će da posete muzej replika, da uživaju u kafiću i da se deca poigraju ovde“, rekao je Boban Petrović.

Pored poboljšanja turističke ponude ovtaranje srednjovekovnog tematskog parka prilika je i nova radna mesta.

„Obzirom da je ovo porodičan biznis dosta radnika će biti iz same moje porodice, ali će konobari koji će raditi u kafiću biti zaposleni. Biće najverovatnije 4 konobara i 2 šankera. To je neki početni plan. Videćemo kako će to dalje ići i ako bude bilo posla naravno da će se broj zaposlenih širiti. Takođe „Red zmaja“ će ovde imati neke svoje aktivnosti. Planira se da se ovde napravi jedna mala škola streličarstva gde će neko iz udruženja biti uposlen da bude trener“, rekao je Boban Petrović.  

Otvaranje srednjiovekovnog tematskog parka bilo je predviđeno za mesec maj, međutim zbog vremenskih uslova i pandemije otvaranje je odloženo.

„Izgradnja je započeta 2019. godine. Već smo probili sve rokove za završetak izgradnje, što zbog korone što zbog drugih problema, vremenskih uslova koji su bili jako loši do pre nekih 20 dana. Trebalo je inače da bude gotovo krajem maja međutim kao što sam rekao loši vremenski uslovi. Plan je da u narednih mesec do mesec i po dana završimo sve građevinske radove i da nakon toga polako krenu pripreme za otvaranje i ja se stvarno nadam da će to biti u julu“, rekao je Boban Petrović.

Iako park još uvek nije počeo sa radom Boban ima planove i za dalji razvoj. U planu je i pokretanje tradicionalne lokalne kuhinje i prezentacija kosovske pogače i pite što bi stvorilo mogućnost za dodatna radna mesta.

„Plan svakako postoji, da u nekom narednom periodu, u nekih narednih godinu dana sazidamo jednu manju pekaricu u kojoj će se spremati naša tradicionalna jela, srednjovekovna, pošto sva modernija jela mogu da se probaju u restoranima na teritoriji opštine Gračanica. Mi bismo ovde radili prezentaciju neke tradicionalne kuhinje i tu bi svakako uvrstili pitu i pogaču, bila bi pekara za pečenje“, rekao je Boban Petrović.

Nakon otvaranja srednjovekovnog tematskog parka koje je predviđeno za jul mesec u ovom parku održaće se i Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata „Šild“.


Komentari posetilaca