Otvorena 10. smotra "Dani Janjevačke reči"
04/05/2019 12:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1067 |
|

RTV KIM, 04.05.2019. - Deseta po redu, jubilarna smotra, „Dani Janjevačke reči“ otvorena je sinoć u Janjevu. Mladi iz Janjeva i njihovi gosti iz Kistanja i Zagreba su pokazali literarno i dramsko umeće. Na jednom mestu videli su se radost, talenat, ali pre svega, osećaj zajedništva.

Želja za negovanjem i očuvanjem janjevačkog govora i tradicije ujedinila je decu i mlade koji su u Janjevo došli iz Zagreba i Kistanja. Ističu, da na ovaj način stiču nove prijatelje i upoznaju svoje rođake.

„Ovde sam već drugi put, prvi put sam bio pre tri godine. Prvi put je bilo stvarno nezaboravno iskustvo, jer kada dođeš ovde podsetiš se svojih korena, vidiš gde su živeli tvoji roditelji, iako je to sada sve u ruševinama. Osetiš se prihvaćeno, dođeš ovde i odmah si prijatelj sa svima. Stvarno jedno neopisivo iskustvo, i bez obzira na to što je sada manji broj Janjevaca, ali kada se svi okupimo shvatimo da je to jedino bitno“, ističe Vlado Glasnović iz Kistanja.

„Radujemo se jer upoznajemo nove prijatelje i tako se zbližavamo. Za današnju manifestaciju smo se spremali kratko“, kaže Ana Tošić iz Janjeva.

„Kratko smo se spremali, ali sve je odlično ispalo. Velika nam je čast da nam dolaze gosti iz Zagreba i Kistanja. Svake godine upoznajemo nove prijatelje, čak i rodbinu“, naglašava Ana Marija Jozić iz Janjeva.

„Bio sam oduševljen kada sam čuo da dolazimo, stvarno je odlično. Dugo smo se spremali za ovu mafistaciju“, ističe Mario Doćković iz Zagreba.

„Kada smo čuli da će deseta po redu jubilarna smotra biti ovde u Janjevu, odmah smo počeli sa pripremama koje su trajale dva, tri meseca. Došli smo sa oko dvadesetoro dece. Puno smo prijatelja videli nakon tri, četiri godine od kada smo poslednji put bili ovde. Neke ne možemo ni prepoznati jer su porasli, kaže Mateo Cirmotić iz Kistanja.

Župnik u Janjevu Don Mata Palić, koji je prethodno služio misu u crkvi Svetog Nikole, kaže da je posebna čast da se 10. jubilarna smotra održava u Janjevu. Iako uslovi u kojima Janjevci danas žive nisu najbolji, on naglašava da Hrvati u Janjevu opstaju.

„Ova tri dana nam svakako puno znače, jer su se mnogi Janjevci koji žive van Janjeva odazvali i zainteresovali da se pozabave dijalektom i načinom na koji smo govorili i i dalje govorimo u Janjevu. Tako da je cilj upoznavanje, negovanje i razvijanje tog dijalekta, a ujedno i zajedništvo sa decom i mladima koji dolaze iz Zagreba i Kistanja gde su naše zajednice, a i ovde u Janjevu“, objašnjava Don Mata Palić.

Predsednica udruženja „Janjevo - Zagreb“, Ruža Golomejić, ističe da svi koji su Janjevo napustili da ga nose duboko u srcu. Kaže da gde god da su po svetu, da mu se uvek rado vraćaju.

„Ono što ovu smotru čini posebnom je to naše zajedništvo iz Kistanja, Zagreba i Janjeva, upravo na ovoj našoj rodnoj grudi. Mi predstavljamo našu zajednicu u Zagrebu, gde se trudimo da očuvamo uspomenu na naše Janjevo, na način da negujemo naše običaje i tradiciju. To se prenosi na treću generaciju koja se rađa u Zagrebu. Posebno mi je drago što smo ove godine iz Zagreba doveli pedesetak mladih i dece koji učestvuju u ovoj smotri, a većini njih je prvi put da su ovde“, naglašava Ruža Golomejić.

Paško Jovanović, predsednik udruženja „Atlas“iz Kistanja, kaže da je zadivljujuće to što se već deset godina održava ova manifestacija, koja povezuje tradiciju, govor i stvaralaštvo Janjevaca.

„Drago mi je što deca to prepoznaju i što svoje radove, svoje stvaralaštvo, zapravo temelje na prošlosti i sadašnjosti. I kao što je Don Mata rekao ’budućnost ne znamo kakva će biti, ali nadamo se da će biti dobra za sve nas’. Deca se neverovatno raduju, pogoto kada se ide u Janjevo. Iz Zagreba i Kistanja je puno više prijava nego kada su dešavanja kod nas u Zagrebu i Kistanju. Janjevo je prepoznato i od strane dece gde su živeli njihovi predaci i koje oni rado posećuju“, objašnjava Jovanović.

Deseta po redu smotra literarnog, scensko-dramskog, filmskog, muzičkog i plesnog staralaštva posvećena je životu hrvatske zajednice u Janjevu.

Organizator jubilarne 10. smotre „Dani Janjevačke reči“ je udruženje „Janjevo-Zagreb“, a suorganizatori su Župni ured Janjevo, udruženje „Sveti Nikola“ iz Janjeva i udruženje „Atlas“ iz Kistanja.

 


Komentari posetilaca