Otvorena sezona lova: Jesu li novinari jedini problem?
28/04/2020 13:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 67 |
|

RTV KIM, 28.04.2020. – Stanovnici Kosova se povodom svojih problema sve ređe obraćaju nadležnim institucijama jer tamo često nailaze na nerazumevanje, pa svoje muke dele sa novinarima. Međutim, treći napad na medijske radnike tokom samo jednog meseca ostavlja utisak da su novinari jedini problem kompletnog društva, ali i jedini problem srpskih i kosovskih institucija.

Za nepunih mesec dana na Kosovu na meti napada su se našla tri medija. Najpre je urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević privedena na novinarskom zadatku, zatim je ekipa RTV Kim uznemiravana prilikom snimanja priloga u Kuzminu, a nedugo posle toga dogodio se i fizički napad na direktora RTV Puls Nenada Milenkovića.

Milenković je u telefonskoj izjavi za RTV Kim rekao da su napadi na novinare sve učestaliji, te da je on lično žrtva po treći put.

„To pokazuje koliko su novinari zaštićeni, a mislim da nisu uopšte. Napadi se i dalje dešavaju, a ja sam žrtva ne po prvi, već treći put. Žalosno je što su me napali srpski batinaši i što se sve desilo ispred zgrade srpske Opštine Kosovska Mitrovica, gde niko nije priskočio u pomoć, niti pozvao policiju. Mislim da to govori puno o toj opštini i tome u kakvim uslovima ona funkcioniše“, objasnio je Milenković, dodajući:

„Nakon napada ostaje strah, ali napadi nas neće pokolebati da nastavimo sa svojim poslom, što bih preporučio svim medijskim radnicima“, kazao je on.

Situacije sa kojima se novinari u poslednje vreme suočavaju samo pokazuju „koliko je trulo kosovsko društvo i koliko sistem ne štiti nikoga, pa ni novinare“, kazala je urednica informativnog programa na RTV Kim Zorica Vorgučić.

„Vladaju bahatost, bezobrazluk i sila jačeg. To se pokazalo i u ova tri slučaja koja smo imali u proteklih mesec dana, a to su hapšenje novinarke na terenu, fotografisanje i pretnja našoj televizijskoj ekipi i poslednji, jučerašnji incident u kome je pretučen kolega Nenad Milenković“, kazala je Vorgučićeva.

Novinarka Anđelka Ćup smatra da celokupna situacija sa novinarima ostavlja utisak da su „novinari jedini problem kompletnog društva, ali i jedini problem svima, i srpskim i kosovskim institucijama“.

„Ovo što se juče desilo, u sred dana, ispred zgrade jedne institucije, pretući čoveka, a da policija nije pronašla počinioce, je zaista neverovatno. Ne razumem se u rad policije, ali nam vređa inteligenciju. Ja zaista ne znam da li smo mi, novinari, jedini krivi za sve što se dešava ili je ovo sve politički orkestrirano. Bojim se da je ovo drugo, a to je veoma opasno. Zanimljivo je da mediji koji rade na severu, osim jednog, nisu bili na licu mesta kao što su znali da budu u nekim drugim, vrlo čudnim, situacijama“, kazala je Ćup.

Vorgučićeva podseća na misiju novinara, na to da je njihova snaga u mikrofonu i olovkama.

„Ono što novinari mogu da rade jeste da izveštavaju o događajima koji ih okružuju, o problemima koje prate ovo društvo“, dodala je Vorgučićeva.

Ćup je dodala da nemili događaji deluju zabrinjavajuće i zastrašujuće na novinare.

„Pretpostavljam da se mladi novinari sve više boje da idu da rade, putpuno ih razumem. Pozivam kolege da budu solidarne, a sve institucije da odregauju. Nije dovoljna reakcija u vidu saopštenja“, navela je Ćup.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić smatra da su napadi na novinare nedopustivi, jer predstavljaju „napad na slobodu javne reči, na slobodu izražavanja, demokratiju, kao i na sve one vrednosi za koje se normalna društva zalažu“.

„Mi, kao udruženja, uvek reagujemo i šaljemo jasnu poruku kolegama da nisu sami i da neće ostati sami, već da svi moramo da budemo solidarni i da jasno stavimo do znanja siledžijama, batinšima, i raznim centrima moći koji napadaju novinare, da mi nećemo pristati da živimo i radimo u društvu u kom je nasilje normalna stvar, i da se ne sme tolerisati“, poručio je Ničić i pozivao sve kolege da prijavljuju slučajeve napada, da prate procese i da insistiraju na pravdi, a nevladine organizacije da aktivnije reaguju u slučajevima napada na novinare.

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca