Pacoli: Mržnja i huškanje na našeg najvećeg saveznika je novi stepen ludila
08/06/2023 10:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 212 |
|

KoSSev, 08.06.2023. - „Kada vidim ponašanje i čujem jezik protiv izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i američkog ambasadora Džefa Hovenijera od pristalica premijera Kurtija, zaista sam zabrinut“, poručio je bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

„Mržnja i huškanje na našeg najistinskijeg i najvećeg saveznika je novi stepen ludila! Nikada nećemo moći da uzvratimo svojim saveznicima za ono što su učinili za nas, ali nikada ne treba da ih povredimo ili da im budemo nezahvalni“, naglasio je u poruci na Tviteru, nakon što su zapadni i evropski izaslanik Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak okončali sinoć svoju posetu Kosovu.

Komentar stiže usled pritiska međunarodnih saveznika Prištine nad kosovskim premijerom da, kako se označava, hitno deeskalira situaciju tako što će povući specijalne jedinice kosovske policije iz opštinskih zgrada u tri severne opštine, nakon što su ih pretprošlog petka nasilno zauzele, izmesti gradonačelnike na alternativne lokacije i raspišu se novi lokalni izbori sa osiguranim učešćem Srba.

Ne haje mnogo na uporne pozive najviših zapadnih predstavnika, i to na čelu sa državnim sekretarom SAD-a Entoni Blinkenom – Aljbin Kurti, sudeći prema onom kako se ponaša i šta govori već danima.

Njihove zahteve odbija, odnosno mogućnost za izbore i, kako naglašava postepeno povlačenje policajaca iz opštinskih zgrada uslovljava procesuiranjem ili „odlaskom za Srbiju“ „nasilne rulje“, „fašističke milicije“.

Obilazeći danas bazu specijalne policijske jedinice u Južnoj Mitrovici, i pohvalivši ih za „neverovatan uspeh“ na Severu, Kurti je i poručio da nije dobio nikakav ultimatum od međunarodne zajednice u vezi sa situacijom na Severu, i da se stvari ne mogu rešiti pritiscima ili pominjanjem posledica.

Štaviše, tvrdi da, uprkos izazovima, Kosovo je u odličnim odnosima sa EU i SAD-om:

„Ne mislim da se te stvari rešavaju pritiscima i pominjanjem posledica, a možda i sankcija najdemokratskije i najnaprednije države Zapadnog Balkana. Uveren sam da ćemo uspeti da razjasnimo nejasnoće – imamo izazove i sa jednim i sa drugim. Naši bilateralni odnosi su odlični. Kada američki ili evropski izaslanik dođe kao posrednik, onda se ovde ne dovodi pitanje odnos sa Evropom ili Amerikom, već je u pitanju odnos sa Srbijom“.

 

 


Komentari posetilaca