Pad vlade u epidemiji koronavirusa
02/04/2020 18:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 40 |
|


 

Sporazum,02.04.2020. - Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.

Izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova i aktuelnom premijeru Aljbinu Kurtiju bilo je vise nego očekivano, ocenio je gostujući u novom "Sporazumu" Augustin Paljokaj.

“Od objavljivanja rezultata izbora bilo je vidljivo da stara garda u DSK ne želi sporazum sa Samoopredeljenjem Aljbina Kurtija. Samo su tražili razlog da se Vlada uopšte ne izglasa ili da izbegnu odgovornost u slučaju neuspeha pregovora o stvaranju Vlade”, tvrdi Paljokaj.

Sa njegiovim mišljem saglasna je i direktorka Evropskog pokretra Srba Rada Trajković koja je istakla da problemi u aktuelnoj vladi datiraju još od njenog konstituisanja, te da je "ovo bio samo epilog čitave priče".

“Unutar DSK su od početka postojali ljudi koji su bliski Hašimu Tačiju i koji su samo čekali trenutak da mu dokažu lojalnost i učestvuju u rušenju vlade”, ističe Trajković.

Strah od hvatanja u koštac sa situacijom na Kosovu i u njegovom društvu dovelo je do toga da Aljbin Kurti možda i svesno dovede do toga da bude izglasano nepoverenje njegovoj vladi, siguran je Dušan Janjić.

“Mislim da se Kurti, kad je shvatio da ne može da se nosi sa situacijom na Kosovu, odlučio da vlada iz opozicije”.

Predsednik Kosova Hašim Tači održao je odvojene konsultacije sa liderima Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova o daljim merama, nakon što je Skupština izglasala nepoverenje Vladi Kosova. Dok se Aljbin Kurti založio za nove izbore, Isa Mustafa i Kadri Veslji dali su prednost formiranju nove vlade. Predsednik Kosova poručio je da će delovati transparentno u dogovoru sa strankama i u skladu sa Ustavom Kosova.

Kako će situacija na Kosovu, u doba kada se čitav svet bori sa pandemiijom virusa Kovid-19, dalje funkcionisati ostaje da se vidi.

U anketi koja je na pitanje "da li su Kosovu nakon pada vlade potrebni novi izbori", sprovedena na Fejsbuku, čak 71 odsto učesnika je odgovorilo sa "da", a 29 odsto sa "ne".

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca