Pahor: Prevazići nesporazume i nastaviti dijalog
30/11/2021 15:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 250 |
|

RTV KIM, 30.11.2021. - „Dijalog nije jednostavan i može se doći do kraja ukoliko postoji politička volja dveju strana“, poručio je u Prištini slovenački predsednik Borut Pahor.

Nakon posete Srbiji, predsednik Slovenije boravi na Kosovu. Boruta Pahora je u Prištini dočekala predsednica Kosova Vjosa Osmani. Teme razgovora, kako je saopšteno na konferenciji za medije, bile su: dijalog Beograda i Prištine, situacija na Zapadnom Balkanu, ali i inicijativa Otvoreni Balkan.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je nakon sastanka sa slovenačkim kolegom „da dobri odnosa Kosova i Slovenije datiraju još iz devedesetih godina prošlog veka“.

„Slovenija je podržala nezavisnost Kosova i dala poseban dorpinos politici. Liberalizacija viza je zakasnila za građane Kosova, pa se zahvaljujem Pahoru na želji da podrži liberalizaciju. Nadam se da će uspeti da ubedi ostale države koje nisu podržale viznu liberalizaciju“, rekla je ona.

Osmanijeva smatra da Srbija nije zainteresovana da se dijalog nastavi i postigne pravi dogovor.

„Srbija putem ilegalnih strukutra na severu pokušava da destabilizuje Kosovo. Kako bi to sprečili, potrebna nam je podrška naših prijatelja kao što je Slovenija. Kosovo nikada nije bilo destruktivna strana u dijalogu, Kosovo je bilo maksimlano angažovano kako bi se proces završio uspešno. Daćemo maksimum u dijalogu, ali imamo svoje principe, maksimalno ćemo ih braniti“, rekla je ona.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je kazao da Kosovo treba da pristupi Evropskoj uniji.

„Priznanje nije lak put, ali Slovenija podržava Kosovo. Dijalog nije jednostavan i može se doći do kraja, ukoliko postoji politička volja dveju strana. Iz Beograda kažu da Priština nema političku volju, a ovde je mišljenje obrnuto. Predlažem da se prevaziđu nesporazumi i da se dijalog nastavi“, rekao je Pahor i pozvao na bržu implementaciju svih postignutih dogovora i prevazilaženje bilateralnih problema.

Osmanijeva je istakla da Srbija nije sprovela dve trećine sporazuma iz 2015. godine koji zahtevaju da se ukinu sve iliegalne strukture na severu koje, kako je rekla, Kosovu stvaraju probleme.

„Nema ničeg bitnijeg od zaštite bezbednosti građana. Kosovo je sprovelo više od 90 odsto sporazuma, deo koji nije sproveden o ZSO treba da se razmotri od strane Ustavnog suda, a sud je rekao da ZSO nije su skladu sa Ustavom. ZSO ne može da ima izvršna prava“, navela je Osmanijeva.

Dijalog Beograda i Prištine nije hitan samo za regulisanje odnosa između Srbije i Kosova, već i za same građane, rekao je Pahor.

„Prvi uslov je da se veruje u dijalog i da se poštuju sporazumi. Mi shvatamo odluku Ustvanog suda povodom ZSO. Rekao bih, kao prijatelj Kosova i Srbije, da ih vidim u dijalogu koji je iskren i težak, a rešenje je da se vrati poverenje i svi problemi se mogu rešiti“, istakao je on.

Kada je u pitanju Otvoreni Balkan, Pahor smatra da je inicijativa zasnovana na ambicioznim ciljevima Berlinskog procesa i da odgovara svima.

„U razgovoru sa predsednicom (Vjosom Osmani) video sam da ima puno protivrečnosti, ali kada je došlo do ove inicijative, mislio sam da je to dobar način za rešavanje odnosa Kosova i Srbije, da ako države u Berlinskom procesu sarađuju u ekonomskom, političkom i drugim apsektima, da će doći do rešavanja problema koji do danas nisu rešeni. Ipak, ne želim da bude naivan, to su nezavisne države i same treba da donose odluke“, naveo je Pahor.

S druge strane, predsednica Kosova smatra da je Otvoreni Balkan prostor za „ekspanziju srpske hegemonije“.

„Srbija se trudi da igra glavnu ulogu, nema dobre ciljeve prema nama. Dok Srbija teži da Kosovo pristupi takvoj inicijativi kao njena pokrajina, realnost je potpuno drugačija, mi smo suverena i nezavisna država, pa takva inicijativa ne služi interesu nađe zemlje, ni regiona“, poručila je Osmanijeva.

Pahor se tokom svoje posete Kosovu sastato i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a obićiće i slovenački kontingent u okviru Kfora gde će razgovarati i sa komandantom Ferencom Kajarijem.


Komentari posetilaca