Pala vlada Aljbina Kurtija
25/03/2020 23:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 539 |
|

Glas Amerike, 25.03.2020.— Skupština Kosova izglasala je nepoverenje Vladi premijera Aljbina Kurtija sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi pokrenuo je Demokratski savez Kosova, partija koja je sa Pokretom Samoopredeljenje i manjinskim partijama deo Vlade Kosova.

Šef poslaničke grupe ove partije Arben Gaši kazao je obrazlažući predlog za izglasavanje nepoverenja vladi da je Aljbin Kurti, kao premijer, prekršio koalicioni sporazum,kad je razrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua.

“Vlada je došla na vlast uz obećanje o promeni i borbi protiv korupcije, a za manje od 50 dana Kurti je bio neodgovoran prema strateškim partnerima, Sjedinjenim Američkim Državama. Doveo je u opasnost i prisustvo američke vojske ali i strateške investicije”, rekao je Gaši.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je Demokratski savez Kosova prekršio koalicioni sporazum onog trenutka kad je zatražio bezuslovno ukidanje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kurti je kazao da razlog za rušenje Vlade nije smena ministra unutrašnjih poslova Kosova ni povlačenje američkih vojnih snaga sa Kosova, već kako je kazao spreman sporazum o razmeni teritorija između Kosova i Srbije. Kurti je poručio da iza svega stoji kako je kazao predsednička trgovina Hašima Tačija.

"Ova trgovina sa mojom vladom se neće desiti. Pokušao je da objavi vanredno stanje, što nije? Otišao je u Belu kuću da postigne sporazum, što nije postigao? Sa mnom kao premijerom neće se objaviti vanredno stanje bez da se stvori vanredno stanje, i nema sporazuma ni u Beloj kući, ni u zelenoj, a ni u crvenoj o razmeni teritorija između Kosova i Srbije. Prema tome, motor svega je kako ukloniti ovu vladu kako bi se otvorio put objavi vanrednog stanja, ali i toj spremnoj trgovini o razmeni teritorija", kazao je Kurti.

Kurti je istakao da mu je i sam Hašim Tači na nedavnom sastanku potvrdio da je sporazum spreman.

"Sastanak je trajao dva sata i nismo se dogovorili. Tri puta mi je rekao da uklonim taksu, pa da zajedno odemo u Vašington, da postignemo sporazum i da Srbiju sklonimo s vrata jednom zauvek. Rekao mi je - ovi drugi premijeri su imenovani premijeri, a ja i ti smo izabrani od naroda. Ja i ti idemo i ja i ti ćemo završiti sa Srbijom. Dakle, nije ideja da se ukloni taksa kako bi počeli pregovori, već kako bi se objavio sporazum, to je ideja", rekao je Kurti.

Za pad Vlade glasaće i poslanici Srpske liste. Razloge za to izneo je tokom sednice šef poslaničke grupe Igor Simić.

“Ako govorimo o njenom radu ima i previše zamerki. Ipak, dve su najvažnije. Neukidanje taksi kojima se ugrožava normalno snabdevanja građana bez obzira na nacionalnost, posebno u toku pandemije. A druga isto tako važna stvar je to što ova Vlada nije pokazala minimum poštovanja prema srpskom narodu, odnoso prema predstavnicima Srpske liste, koje je taj narod izabrao”, rekao je Simić.

Ambasadori Nemačke i Francuske na Kosovu uputili su juče zajedničku poruku Demokratskom savezu Kosova pozivajući ga da odustane od izglasavanja nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija.

Oglasio se i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet koji je napisao na Tviteru da mu je drago što će Skupština održati sednicu za glasanje o nepoverenju Vladi Kosova.

 


Komentari posetilaca