Pandemija i privrednici na Kosovu: Ko ne radi, a ko opstaje?
01/05/2020 23:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 520 |
|


Glas Amerike, 01.05.2020. - Pandemija koronavirusa različito je uticala na rad mnogih privrednih grana na Kosovu. Dok su pojedine privatne kompanije bile prinuđene da obustave svoje poslovanje, postoje i one koje nisu prestajale sa radom, a nekima se posao i dodatno razvio.

Među prvima koji su zbog pandemije koronavirusa morali da prestanu sa radom su ugostitelji, frizerski i kozmetički saloni, teretane, autoprevoznici.

“Ukupno imamo 14 radnika i trenutno niko od njih ništa ne radi, jer nemamo šta da im damo od posla, sve je stalo, sve je blokirano. Očekujemo i za nas bi bilo najbolje da što pre sve opet krene, da možemo da radimo, jer ljudi su na ivici egzistencije, jer mi nismo u mogućnosti da im dajemo plate”, kaže Bogoljub Marinković, direktor agencije za prevoz putnika “KiM-CO”.

Kovid 19 je na Kosovu odložio i ranije zakazane svadbe i mnoga druga veselja, što je ugostiteljima stvorilo velike probleme.

„Od 15. marta sva planirana veselja su otkazana. Čekamo odluku vlasti kad ćemo moći da se vratimo aktivnostima. I naš drugi lokal, klub „Staro mesto“ nam trenutno ne radi. Pandemija je značajno uticala na naš rad, nemamo mogućnosti da plaćamo plate, kirije, obaveze prema banci“, kazao je za Glas Amerike Nemanja Dešić, jedan od vlasnika ovih ugostiteljskih objekata u Gračanici.

dok su pojedini privrednici bili prinuđeni da zbog pandemije koronavirusa obustave svoje poslovanje, postoje i oni koji nisu prestajali sa radom, a nekima je ova situacija i povećala obim posla.

“Baš u ovo vreme kad se pojavila “korona” je i sezona poljoprivrednih radova i zaštite pšenice, prskanje protiv korova, kukuruza…tako da smo mi zadovoljni i što se posla i što se prometa tiče. Takoreći posla ima više sad nego što je bilo”, kaže Radojica Stojanović, vlasnik poljoprivredne apoteke u Lapljem Selu.

Većih problema trenutno nemaju ni prodavnice prehrambene robe.

“Ono što je bilo interesantno je da je u početku stvarno bilo problema i oko snabdevanja robom, ali se dobrom organizacijom kako Kriznog štaba, tako i nas lično privatnika, gledalo da ta nestašica bude što manja i da narod ne oseti to puno i lično. Uspeli smo u tome, nije bilo lako, ali već ulazimo u period kad se snabdevanje regulisalo i sad već možemo da kažemo da funkcionišemo normalno”, rekao je Igor Aritonović, vlasnik marketa “Olimp”.

U Asocijaciji srpskih prvrednika u Gračanici za sada nemaju tačne podatke o gubicima privrednika zbog obustave rada.

“Kad se sve ovo završi svi naši članovi asocijacije izneće tačne podatke, ali moje mišljenje je da će to biti stvarno veliki gubici pogotovo za nas male privrednike ovde”, rekao je predsednik ove Asocijacije Saša Sekulić.

Vlada Kosova je krajem marta usvojila fiskalni paket mera, kojim je između ostalog predviđena i finansijska podrška privatnim kompanijama kako bi prevazišli period krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“S obzirom da smo i sa jedne i sa druge strane očekujemo pomoć i od Srbije i od Kosova. Videćemo šta oni nude, apliciraćemo, pa ćemo videti koliko će nam izaći u susret”, kazao je za Glas Amerike Bogoljub Marinković.

Fiskalne mere vlade Kosova zbog Kovida 19 predviđaju i dvostruku isplatu korisnicima socijalne pomoći. Vlada će finansijski pomoći i trgovcima koji se nalaze u finansijskim problemima tako što će pokriti troškove mesečnih zarada za zaposlene u iznosu od 170 evra, za april i maj mesec.

Predviđena je i doplata od 100 evra zaposlenima u prodavnicama prehrambenih proizvoda, pekarama i apotekama. Ukupan fiskalni paket mera Vlade Kosova za pomoć građanima i privrednicima vredan je oko 180 miliona evra.

 


Komentari posetilaca